eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Migránsellenes tüntetőket állítottak elő Calais-ben

Előállították szombaton 14 szélsőjobboldali aktivistát az észak-franciaországi Calais-ban, akik a Nagy-Britanniába való átjutásra várakozó több ezer migráns jelenléte ellen tüntettek a városban - közölte szombaton a helyi prefektúra.

A Génération identitaire nevű csoportosulás mintegy nyolcvan tagja gyűlt össze délelőtt egy nem engedélyezett tüntetésre, amelyet a rendőrség feloszlatott.

A tüntetők egy rövid időre elfoglalták Calais két hídját. "Feliratok és füstbomba volt náluk, gumikat égettek" - tájékoztatott Etienne Desplanques, a prefektus kabinetfőnöke.

Az internetre és a Twiterre felkerült felvételek szerint a rendőrökkel körülvett fiatalok csoportokban gyülekezve ülnek a földön és No Way (Nincs átjárás), Go Home (Menjetek haza!) feliratokat tartanak maguk elé.

A szélsőségesként nyilvántartott csoport közleménye szerint mintegy 130 fiatal vett részt a megmozduláson, amelynek célja az volt, hogy ellenőrzés alá vonja Calais városának azt a három hídját, amelyen keresztül a migránsok megközelíthetik a várost a szomszédos, dzsungelnek is nevezett sátortáborból.

"A rendőri erők, az autósok, a kamionsofőrök elleni támadások, a zavargások a városban, a szociális és gazdasági háló teljes szétesése, ilyenné váltak a mártírváros hétköznapjai, szörnyű romlással az elmúlt hetekben" - írta a Génération identitaire.

Velük ellentétben a segélyszervezetek arról számoltak be, hogy az elmúlt hetekben a migránsok elleni támadások szaporodtak el. Február eleje óta 12 helyi lakost vett őrizetbe a rendőrség, amiért megtámadtak migránsokat. Pénteken öt férfit állítottak elő, akiket azzal gyanúsítanak, hogy rendőrnek álcázva magukat raboltak ki szíriai menekülteket.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×