Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb csörte Lengyelország és az Európai Unió között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Velencei Bizottság szerint aláássák a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabály-változások. Ez a vélemény viszont a varsói kormány szerint vitatható, mert a belpolitikai vitában szemben álló felek egyikének érvelését tükrözi.

Az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete elfogadhatatlannak minősítette az alkotmánybíróság hatékonyságának korlátozását. A testület az állásfoglalás főbb pontjait ismertető közleményében hangsúlyozta, hogy a törvénymódosítások nemcsak a jogállamiságot, de a fékek és ellensúlyok csorbítása révén a demokratikus rendszer működését is veszélybe sodorják.

A Velencei Bizottság pénteki plenáris ülésén elfogadott dokumentumában a jogállamiság és a varsói alkotmánybíróság ítéleteinek tiszteletben tartására és végrehajtására szólította fel Lengyelországot. Ezzel arra utalhattak, hogy bár a lengyel alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek ítélte a róla szóló törvény sokat vitatott módosítását, a kormány azt közölte, hogy az ítéletet nem teszik közzé a jogi közlönyben, s így az nem is válhat hatályossá.

A Velencei Bizottság szerint ez a példa nélküli lépés tovább mélyítené az alkotmányos válságot Lengyelországban.

A testület a lengyel parlamenti többséget és az ellenzéket is arra sürgette, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a helyzet megoldása érdekében. Kiemelte, hogy a jelenlegi és a korábbi parlamenti többség is tett alkotmányellenes lépéseket.

"A Velencei Bizottság állásfoglalása alapot teremt számunkra, hogy párbeszédet indítsunk Lengyelországgal, amit akkor fogok megtenni, amikor április elején Varsóba látogatok" - mondta Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára.

Az Európai Bizottság nemrégiben arról számolt be, hogy áprilisban megkezdi a Velencei Bizottság állásfoglalásának tanulmányozását, ami megnyithatja az utat a lehetséges uniós szankciók előtt.

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes szerint a velencei testület "egyfajta túlérzékenységgel közelítette meg" a lengyel alkotmánybírósági reformot. Úgy értékelte, hogy a bizottság "passzív módon megismételte a vita egyik résztvevőjének érvelését", véleményében "a vitában érintett intézmények három hónapja ismert érvei olvashatóak". Szymanski ezzel vélhetően azokra a lengyel alkotmánybírósági véleményekre is utalt, melyek az utóbbi időben megkérdőjelezték a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak rá vonatkozó intézkedéseit.

"Attól tartok, hogy a vélemény csak megerősíti az ellenzéket abban a meggyőződésében, hogy az ügyet nemzetközi, illetve európai intézmények beavatkozásával lehet megoldani" - fogalmazott Szymanski, hozzátéve, hogy ő eredetileg azt szerette volna elérni, a vélemény mondja ki, hogy az ügy kezeléséhez belpolitikai kompromisszum szükséges. "Kompromisszumra való készség nélkül nem oldjuk meg a helyzetet" - szögezte le Szymanski, felsorolva a PiS által előterjesztett és az ellenzék által elvetett kompromisszumos megoldásokat.

Szymanski tagja volt annak a lengyel küldöttségnek, amely részt vett az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületének velencei ülésén.

Hasonló módon nyilatkozott Rafal Bochenek kormányszóvivő péntek esti varsói sajtóértekezletén. Bochenek kiemelte Gianni Buquicchiónak, a testület elnökének a véleményét, miszerint "az alkotmányos válság megoldása csakis a lengyelektől függ". A szóvivő meglepetésének adott hangot, hogy a Velencei Bizottság a PiS alkotmánybírósági törvénymódosítását megsemmisítő szerdai alkotmánybírósági ítélet hatályba léptetésére szólította fel a lengyel kormányt. A PiS ugyanis a taláros testület szerdai tárgyalását törvényellenesnek minősítette.

A PiS nevében szintén megszólaló Jacek Sasin képviselő korábban elmondta: pártja kész az ellenzékkel együtt kompromisszumos megoldást keresni, mert az alkotmánybíróság körüli vitát csak Lengyelországban lehet megoldani. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a Velencei Bizottság véleményének "szuverén" elemzésére van szükség, a kormány "nem lesz ennek foglya". Vezető lengyel politikusok korábban is rámutattak: a szakértői bizottság véleménye nem kötelező erejű.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna péntek délutáni sajtóértekezletén kijelentette, hogy "a Velencei Bizottság támogatja Lengyelországot, támogatja az ellenzéket".

Az ellenzéki, de jobboldali Kukiz´15 vezetője, Pawel Kukiz fájlalta, hogy a Velencei Bizottság nem vette figyelembe mozgalmának azon kezdeményezését, mely alkotmánymódosítás révén, új alkotmánybíróság megválasztásával oldaná meg a testület körül kialakult patthelyzetet.