Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irán volt a 2013-as kibertámadó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai igazságügyi minisztérium megállapította, hogy Irán hajtott végre kibertámadást egy apró gát ellen New Yorktól nem messze, még 2013-ban - közölte egy amerikai tisztviselő.

Az ügyben hivatalos vádemelés is várható, de a tisztviselő nem közölte, hogy az amerikai ügyészség egyes iráni kormánytisztviselőket tervez megvádolni a támadással, vagy az Iráni Iszlám Köztársaságot általánosságban teszi felelőssé. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A CNN amerikai hírtelevízió rámutatott, hogy Washington az utóbbi időben rendszeresen igyekszik nyilvánosságra hozni az ilyen támadások felelőseinek kilétét. Leo Taddeo, a Cryptzone kibervédelmi cég biztonsági főnöke és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New York-i informatikai nyomozóosztályának volt vezetője szerint a felelősök megnevezésével fel lehet hívni a figyelmet a kiberbiztonság kérdésére, és további forrásokat lehet szerezni az informatikai védelemhez.

"Mindig aggasztó, ha külföldi állami szereplők tapogatóznak az infrastruktúránk körül" - húzta alá Taddeo.

A CNN-nek amerikai tisztviselők azt mondták, hogy a 2013-as hackertámadás során a támadóknak csak az árvízvédelmi gát viszonylag egyszerű rendszerének háttéradatbázisaihoz sikerült hozzáférniük, az irányítórendszerhez nem. Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor ennek ellenkezőjéről számolt be.

A források szerint a támadók kész, az internetről letölthető szoftverekkel hajtották végre akciójukat. Az sem volt világos, hogy miért egy viszonylag jelentéktelen létesítmény rendszerébe törtek be.

Taddeo szerint aggasztó, hogy egyszerűen letölthető programokkal be lehet hatolni egy létesítmény rendszerébe, mert így kevés hozzáértéssel is hatalmas károk okozhatók.