eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Irán volt a 2013-as kibertámadó

Az amerikai igazságügyi minisztérium megállapította, hogy Irán hajtott végre kibertámadást egy apró gát ellen New Yorktól nem messze, még 2013-ban - közölte egy amerikai tisztviselő.

Az ügyben hivatalos vádemelés is várható, de a tisztviselő nem közölte, hogy az amerikai ügyészség egyes iráni kormánytisztviselőket tervez megvádolni a támadással, vagy az Iráni Iszlám Köztársaságot általánosságban teszi felelőssé. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A CNN amerikai hírtelevízió rámutatott, hogy Washington az utóbbi időben rendszeresen igyekszik nyilvánosságra hozni az ilyen támadások felelőseinek kilétét. Leo Taddeo, a Cryptzone kibervédelmi cég biztonsági főnöke és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New York-i informatikai nyomozóosztályának volt vezetője szerint a felelősök megnevezésével fel lehet hívni a figyelmet a kiberbiztonság kérdésére, és további forrásokat lehet szerezni az informatikai védelemhez.

"Mindig aggasztó, ha külföldi állami szereplők tapogatóznak az infrastruktúránk körül" - húzta alá Taddeo.

A CNN-nek amerikai tisztviselők azt mondták, hogy a 2013-as hackertámadás során a támadóknak csak az árvízvédelmi gát viszonylag egyszerű rendszerének háttéradatbázisaihoz sikerült hozzáférniük, az irányítórendszerhez nem. Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor ennek ellenkezőjéről számolt be.

A források szerint a támadók kész, az internetről letölthető szoftverekkel hajtották végre akciójukat. Az sem volt világos, hogy miért egy viszonylag jelentéktelen létesítmény rendszerébe törtek be.

Taddeo szerint aggasztó, hogy egyszerűen letölthető programokkal be lehet hatolni egy létesítmény rendszerébe, mert így kevés hozzáértéssel is hatalmas károk okozhatók.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×