eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Bulgária kerítés építését fontolgatja a görög határon

Bulgária kerítés építését fontolgatja a görög határon is, megelőzendő, hogy a migránsok a balkáni útvonal lezárását követően bolgár területen keresztül próbáljanak Nyugat-Európába jutni.

A bolgár védelmi minisztérium szükség esetén azonnal készen áll kerítést emelni a Görögországgal közös határon - közölte Nikolaj Nencsev, a bolgár védelmi tárca vezetője az állami televízióban pénteken.

Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját vezényelte korábban a görög határra. Bojko Boriszov bolgár kormányfő szerint hamarosan további 500 katona csatlakozhat hozzájuk.

"Jelenleg azonban nem tartanak migránsok a bolgár határ felé" - hangsúlyozta Nencsev.

Bulgária nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, és hatóságai jelenleg azon fáradoznak, hogy további 130 kilométerrel meghosszabbítsák a 2014 közepén emelt, 30 kilométer hosszú kerítést a török határon. Szófia eddig csaknem kétezer rendőrt vetett be a Törökországgal közös, 260 kilométer hosszú határának ellenőrzésére.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter szombaton rövid látogatásra Bulgáriába repül. A két osztrák miniszter a bolgár miniszterelnökkel készül találkozni. Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint arról fognak tárgyalni, hogyan lehetne Bulgáriát támogatni abban, hogy megakadályozza a migránsútvonal áthelyeződését.

"Önmagában kevés lezárni a balkáni útvonalat. Nem akarunk részleges, helyi megoldást, amely azzal járna, hogy a tömeges bevándorlási útvonalak más európai államokba helyeződnének át" - írta az osztrák belügyminiszter pénteki közleményében.

Tavaly több mint 30 ezer migráns lépett be Bulgária területére, az érkezők nagy része azonban továbbutazott a tehetősebb európai uniós országok felé. A bolgár hatóságok most attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedhet annak hatására, hogy megerősítették a határok védelmét a migránsok eddigi fő útvonalán, amely Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezetett Nyugat-Európába.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×