Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Clinton és Sanders legújabb párharca a spanyolajkúak megnyeréséről szólt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövő keddi ohiói és floridai választások előtt utoljára csapott össze országos tévévitában az amerikai Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa, és párharcuk ezúttal jobbára a spanyolajkúak megnyeréséről szólt.

A szerda este Miamiban megrendezett vitában Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor heves szóváltásba keveredett arról, hogy melyikük az igazi barátja a spanyol ajkú amerikai közösségnek. Vádaskodtak a vendégmunkásprogrammal kapcsolatban, de egyetértettek abban, hogy éberen figyelni kell a bevándorlókat. Hevesen bírálták Donald Trumpot, a Republikánus Párt legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsát.

Clinton azért hibáztatta Sanderst, mert többször is leszavazta a 2007-ben kidolgozott, átfogó bevándorlási törvényt, Sanders pedig azért Clintont, mert 2007-ben nem szavazta meg, hogy az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó bevándorlók jogosítványhoz juthassanak. "Pedig ha akkor elfogadjuk a bevándorlási törvénycsomagot, akkor ma már egy sor gonddal nem kellene foglalkoznunk" - replikázott Clinton. Sanders nem hagyta válasz nélkül, azt állította, azért nem szavazta meg a törvénycsomagot, mert olyan vendégmunkásprogramot tartalmazott, amely a rabszolgasághoz volt hasonlatos.

A vita egy néző kérdésével kezdődött, amely alaposan meghökkentette Hillary Clintont. "Kilép-e az elnökjelöltségért folyó küzdelemből, ha elektronikus levelezésének vitatott módja miatt vádat emelnek ön ellen?" - kérdezte a néző. Clinton kitérően válaszolt. A kérdés arra utalt, hogy külügyminiszterként a magán-emailfiókját használta hivatalos ügyek bonyolítására, s így akár államtitkok is kiszivároghattak. Bernie Sanders nem "harapott rá" e témára, mondván, hogy ez az ügy megy a maga útján, ő szívesebben beszél a gazdagság és a jövedelemkülönbségek problematikájáról.

Clinton fontosnak tartotta leszögezni, hogy a delegátusok számát illetően ő vezet az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben.

A jövő keddi választásokon Floridában 99 delegátusról döntenek, de más államokban is tartanak előválasztásokat, és voksolás teljes tétje 691 delegátus megnyerése. Ráadásul olyan államokban szavaznak, ahol nem arányos - tehát a megszerzett voksok arányában elosztott - a delegátusok szétosztása, hanem a "győztes mindent visz" elve van érvényben. Vagyis aki megnyeri a választást, függetlenül attól, hogy milyen arányban győzött, az összes delegátust "megkapja".

Kedden Floridában, Missouriban, Illinois-ban és Ohióban rendeznek előválasztásokat.