Az izraeli erőszakcselekményekről tárgyalt Joe Biden és Mahmúd Abbász

InfoRádió / MTI
2016. március 10. 07:28
Az izraeliek és palesztinok között hónapok óta folytatódó erőszakcselekményekről tárgyalt Rámalláhban szerda este Joe Biden amerikai alelnök Mahmúd Abbász palesztin elnökkel - tájékoztatott közleményében a Fehér Ház.
"Eszmét cseréltek a folytatódó erőszakcselekményekről az izraeliek és a palesztinok között, és a Jaffában kedd este történt tragikus terrorcselekményről, amelyben meghalt Taylor Force amerikai állampolgár" - áll a közleményben.

Biden határozottan elítélte a jaffai incidenst. Megismételte, hogy az Egyesült Államok támogatja az izraeli-palesztin konfliktus rendezését két független állam létrejöttével. Sürgette az érintetteket, hogy tegyenek lépéseket a feszültségek csökkentésére, teljesítsék kötelezettségeiket, és tartózkodjanak a gyújtóhangú szólamoktól - áll a fehér házi közleményben.

Biden kedden érkezett kétnapos látogatásra a térségbe, hogy új lendületet adjon a palesztin-izraeli béketárgyalásoknak.

Aznap Jaffában késeléses merényletsorozat történt, amelyben megölték a 28 éves amerikai diákot. Biden szerdán tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és bírálta a palesztin vezetést, amiért nem ítélte el a történteket. Az amerikai alelnök elmondta, hogy felesége és unokái éppen a közelben, egy tengerparti étteremben vacsoráztak a merénylet idején.

Immár öt hónapja követnek el rendszeresen a palesztinok hasonló, általában késeléses támadásokat, amelyekben eddig harmincnál több izraeli halt meg. Palesztin oldalon meghaladja 170-et a halottak száma - ők zömében a merényletek elkövetői vagy az utcai összecsapások résztvevői.