eur:
394.28
usd:
369.91
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Észak-Korea adatokat lopott vezető dél-koreai tisztségviselők okostelefonjairól

Észak-Korea adatokat lopott vezető dél-koreai tisztségviselők okostelefonjairól - közölte szerdán a dél-koreai titkosszolgálat (NIS).

Tájékoztatása szerint észak-koreai telefonkalózok mintegy ötven vezető dél-koreai tisztségviselőnek küldtek üzeneteket, hogy a bennük szereplő linkekre kattintva beágyazzanak rosszindulatú programokat saját telefonjaikba. Tucatnyi telefont sikerült így megfertőzniük február vége felé és március első napjaiban, és ezzel hozzáfértek telefonbeszélgetések listájához, a szöveges üzenetekhez és más információkhoz.

A telefonok feltörésével az észak-koreai kalózok hozzájutottak más dél-koreai vezetők telefonszámaihoz is, köztük a Jun Bjung Sze külügyminiszter, Han Min Ku védelmi miniszter és Kim Kvan Jin nemzetbiztonsági tanácsadó titkos számaihoz is, de az ő telefonjaikban nem tudtak kárt okozni.

Szöuli illetékesek szerint jobbára katonai tisztségviselők telefonjai kerültek a dél-koreai hekkerek célkeresztjében.

Számos alkalommal történtek már Dél-Korea elleni észak-koreai számítógépes kalóztámadások. Egy nappal korábban, kedden felmerült annak a gyanúja, hogy az elmúlt napokban behatoltak a védelmi minisztérium tucatnyi számítógépébe, de titkos információkhoz állítólag nem jutottak hozzá.

Tavaly a kommunista Észak-Korea kalózai világszerte mintegy 60 ezer számítógépet "vettek birtokba" további támadásaikhoz. A NIS szerint egyedül januárban csaknem tízezer "zombi" számítógépre tettek szert a világ több mint százhúsz országában.

A Koreai-félszigeten újra kiéleződött a feszültség az után, hogy január 6-án Észak-Korea végrehajtotta negyedik Föld alatti kísérleti atomrobbantását, majd február 7-én műholdat állított Föld körüli pályára olyan hordozórakétával, amely atomtöltettel is felszerelhető, és akár 12 ezer kilométeres távolságra lévő célok megsemmisítésére is képes. Válaszul erre az ENSZ Biztonsági Tanácsa olyan új szankciókat léptetett életbe Észak-Korea ellen, amelyek gazdaságilag még jobban elszigetelik a világtól.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×