eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Donald Trump tarolt, Hillary Clinton Mississippiben győzött, Michiganben veszített

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns változatlanul erős az amerikai Délen, két szövetségi államban, Michiganban és Mississippiben tartott előválasztáson aratott nagyarányú győzelmet. A demokratáknál pedig Hillary Clinton ugyan győzött Missisippiben, de alulmaradt Michigan államban Bernie Sandersszel szemben. Idahóban Ted Cruz texasi szenátor nyert.

Kedden négy amerikai államban tartottak előválasztást és jelölőgyűlést: Michiganben és Mississippiben a demokraták és a republikánusok is választottak, Idahóban és Hawaiin azonban csak a republikánusok szavaztak.

Donald Trump Michiganben több mint 37 százalékkal, Mississippi államban pedig 49 százalékos aránnyal győzött. A Demokrata Párt jelöltségére pályázók, Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor Michiganben mindvégig nagyon szoros versenyben volt, végül Sanders nyert 50:48 százalékos aránnyal.

Mississippiben viszont Hillary Clinton elsöprő győzelmet aratott: a választók csaknem 83 százaléka szavazott rá.

A választások eredménye elemzők szerint egyértelműen jelzi, hogy Trumpnak sikerült végérvényesen meghódítania a déli szövetségi államok választóit, hiszen korábban ő nyerte meg Dél-Karolinát, Arkansas-t, Tennesseet, Alabamát, Georgiát és Louisianát is. Ezekben az államokban a republikánusok, függetlenek és evangéliumi keresztények egyaránt rá szavaztak.

A republikánus pártelit erőteljes támogatását élvező 44 éves Marco Rubio floridai szenátor a keddi választásokon mindenütt az utolsó helyen végzett, Michiganben John Kasich ohiói kormányzó, Mississippiben pedig Ted Cruz texasi szenátor lett a második. Sajtótájékoztatóval egybekötött Floridában mondott győzelmi beszédében Trump arra szólította a Republikánus Párt vezető politikusait, hogy sorakozzanak fel mögötte, s ha a júliusi konvención őt választják elnökjelöltnek, új szavazók egész seregét hozza el az urnákhoz novemberben, és ezáltal sikerül legyőznie Hillary Clintont, aki feltételezhetően a demokraták elnökjelöltje lesz. A New York-i üzletember azzal érvelt, hogy ő már bizonyított: ő a legalkalmasabb jelölt, ő az, aki képes új választókat is megszólítani. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy New Hampshire államban a függetlenek is neki adták a voksukat.

"Ne feledjük, hogy demokraták is átpártolnak hozzánk, függetlenek is, ilyesmi korábban soha nem történt" - fogalmazott Trump. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy minden héten, minden választáson nagyon sokan járulnak az urnákhoz, ami őt örömmel tölti el.

A politikai kommentátorok felfigyeltek arra, hogy Trump a sajtótájékoztatón - bár ezúttal is gúnyolódott vetélytársain - mintha stílust változtatott volna. Üzent legnagyobb pártbéli kritikusainak, például Lindsey Graham dél-karolinai szenátornak és Mitt Romneynak, aki az elmúlt két napban nagyszabású Trump-ellenes kampányt folytatott. Azt mondta, minden bizonnyal megtalálja majd velük is a közös hangot, és külön megköszönte Paul Ryan képviselőházi elnöknek, hogy konzultált vele. "Nagyon bátorító volt, nagyon tisztelem Paul Ryant" - mondta ünnepélyesen Trump.

Pár órával később megszülettek a Hawaiin tartott jelölőgyűlések eredményei is: ezek szintén Donald Trump diadalát hozták. A New York-i milliárdos a voksok több mint 44 százalékával utasította maga mögé Ted Cruz szenátort, és a harmadik helyre a floridai Marco Rubiót.

Ugyanakkor Idaho államban Trump alulmaradt Ted Cruz texasi szenátorral szemben. A 45 éves texasi politikus - aki elsősorban az evangéliumi keresztény közösségek támogatását élvezi - a szavazatok 43 százalékával győzött, Trump a második lett, a voksok 28 százalékát szerezve meg.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×