eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több száz fős tömeg követelte Kijevben Nagyija Szavcsenko szabadon engedését

Több száz fős tömeg vonult kedden Oroszország kijevi nagykövetsége elé Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedését követelve.

A tüntetők kis táblácskákat vittek magukkal, amelyeken a következő feliratot lehetett olvasni: Szabadságot Szavcsenkónak. A táblákat a nemzetközi nőnap alkalmából virágokkal is feldíszítették.

A tüntetésen néhány ukrán parlamenti képviselő és a kelet-ukrajnai szakadárok fogságából szabadon engedett Marija Varfolomejeva újságírónő is részt vett. Az újságírónőt tavaly január 9. óta tartották fogságban a Luhanszk megyei szakadárok, és a múlt héten nyerte vissza szabadságát.

A kijevi tüntetés nyugodtan zajlott, ellentétben a vasárnapi tüntetésekkel, amikor az aktivisták tojással és kővel dobálták meg a kijevi orosz nagykövetséget.

Moszkvában a nap folyamán néhány tucat ember tüntetett Szavcsenko szabadon engedéséért, de a rendőrség feloszlatta a megmozdulást, és mintegy 30 embert őrizetbe vett - közölte az Interfax orosz hírügynökség.

Nagyija Szavcsenko 34 éves pilótanő főhadnagyi rangban az ukrán légierőnél teljesített szolgálatot Mi-24-es harci helikopteren. 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához, minthogy ő adta meg bajtársainak az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit. Szavcsenko ugyanakkor kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt, akik nem sokkal később átadták őt Oroszországnak. A pilótanő ellen büntetőeljárás folyik, a dél-oroszországi Donyeckben zajló perben tiltott határátlépéssel is vádolják.

Kijev álláspontja szerint a pilótanőt elrabolták, és kijár neki az, hogy hadifogolyként bánjanak vele. Szavcsenko - akire az orosz ügyész 23 évi szabadságvesztést és nagy összegű pénzbüntetés kiszabását kérte - az ivóvizet is elutasítva "száraz" éhségsztrájkba kezdett, amiért nem engedték meg neki csütörtökön az ellene folytatott tárgyaláson, hogy az utolsó szó jogán felszólaljon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×