Több száz fős tömeg követelte Kijevben Nagyija Szavcsenko szabadon engedését

InfoRádió / MTI
2016. március 8. 21:03
Több száz fős tömeg vonult kedden Oroszország kijevi nagykövetsége elé Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedését követelve.

A tüntetők kis táblácskákat vittek magukkal, amelyeken a következő feliratot lehetett olvasni: Szabadságot Szavcsenkónak. A táblákat a nemzetközi nőnap alkalmából virágokkal is feldíszítették.

A tüntetésen néhány ukrán parlamenti képviselő és a kelet-ukrajnai szakadárok fogságából szabadon engedett Marija Varfolomejeva újságírónő is részt vett. Az újságírónőt tavaly január 9. óta tartották fogságban a Luhanszk megyei szakadárok, és a múlt héten nyerte vissza szabadságát.

A kijevi tüntetés nyugodtan zajlott, ellentétben a vasárnapi tüntetésekkel, amikor az aktivisták tojással és kővel dobálták meg a kijevi orosz nagykövetséget.

Moszkvában a nap folyamán néhány tucat ember tüntetett Szavcsenko szabadon engedéséért, de a rendőrség feloszlatta a megmozdulást, és mintegy 30 embert őrizetbe vett - közölte az Interfax orosz hírügynökség.

Nagyija Szavcsenko 34 éves pilótanő főhadnagyi rangban az ukrán légierőnél teljesített szolgálatot Mi-24-es harci helikopteren. 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához, minthogy ő adta meg bajtársainak az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit. Szavcsenko ugyanakkor kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt, akik nem sokkal később átadták őt Oroszországnak. A pilótanő ellen büntetőeljárás folyik, a dél-oroszországi Donyeckben zajló perben tiltott határátlépéssel is vádolják.

Kijev álláspontja szerint a pilótanőt elrabolták, és kijár neki az, hogy hadifogolyként bánjanak vele. Szavcsenko - akire az orosz ügyész 23 évi szabadságvesztést és nagy összegű pénzbüntetés kiszabását kérte - az ivóvizet is elutasítva "száraz" éhségsztrájkba kezdett, amiért nem engedték meg neki csütörtökön az ellene folytatott tárgyaláson, hogy az utolsó szó jogán felszólaljon.