eur:
393.11
usd:
366.97
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Bloomberg döntött: nem száll be az elnökjelöltségért folyó küzdelembe

Michael Bloomberg, New York volt polgármestere hosszas hezitálás után hétfőn bejelentette, hogy mégsem indul az elnökjelöltségért.

Bloomberg - aki nemcsak polgármestere volt New Yorknak, hanem a róla elnevezett vállalatbirodalom milliárdos tulajdonosa is - hosszú hónapokig tartó találgatásoknak vetett véget bejelentésével. Az üzletember a Bloomberg View honlapján közzétett állásfoglalásában közölte döntését.

Bloomberg hónapokon keresztül készítette elő a terepet esetleges indulásához: tanácsadói, majd közeli munkatársai beszéltek a sajtónak arról, hogy fontolgatja indulását. Programvázlatot is nyilvánosságra hoztak, majd februárban ő maga beszélt ilyen jellegű terveiről a brit Financial Times újságírójának. Liberális gazdaságpolitikát és konzervatív társadalompolitikát kínált volna a választóknak. Egyik párthoz sem csatlakozva, függetlenként indult volna. Mostani állásfoglalásából azonban az derül ki, hogy meglátása szerint ezzel a republikánus Donald Trump esélyeit javítaná, s ezt semmiképpen nem akarja.

"Nem engedhetjük meg, hogy Amerika ismét nagy legyen annak az árán, hogy hátat fordítunk értékrendszerünknek, amely a világ legnagyszerűbb nemzetévé tett bennünket. Túlságosan is szeretem országunkat ahhoz, hogy szerepet vállaljak egy olyan jelölt megválasztásában, aki meggyöngítené egységünket és elhomályosítaná jövőnket" - olvasható Bloomberg bejegyzésében.

Szombati véleménycikkében Bloomberg külön is kitért Donald Trumpra, a New York-i milliárdos üzletemberre, aki pillanatnyilag a közvélemény-kutatásokat és az előválasztási eredményeket illetően is a republikánus tábor esélyes elnökjelöltje. Trump kampányát Bloomberg megosztónak és demagógnak nevezte, hozzátéve, hogy ő még ilyen választási hadjáratra nem emlékszik. Meglátása szerint Trump az emberek előítéleteire és félelmeire épít. Rémülettel töltik el őt Trump muszlimellenes fenyegetődzései is, valamint a Kína és Japán ellen "beígért" kereskedelmi háború víziója.

Trump "tudatlanságot mímel a fehérek felsőbbrendűségét illetően" - szögezte le Bloomberg, utalva arra, hogy David Duke, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Ku Klux Klan egykori vezetője támogatásáról biztosította Trumpot, ő viszont először egyáltalán nem határolódott el Duke-tól, majd amikor helyzete már tarthatatlanná vált, azzal próbálta mentegetni magát, hogy nem is tudja, kiről van szó. Michael Bloomerg szerint ezek a lépések megosztják az amerikaiakat, külföldön pedig aláássák az ország morális vezető szerepét a világban.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×