Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Trump: "Azt csinálom, ami jó az amerikai embereknek"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikában a szombati előválasztásokon Donald Trump alulmaradt a republikánusok elnökjelölt-aspiránsi versenyében: összesen 53 delegátust szerzett, míg a listán jelenleg második helyen álló Ted Cruz 68-at - mindketten két államot nyertek. Vasárnap azonban Marco Rubio diadalmaskodott Puerto Ricoban, ráadásul a voksok majdnem háromnegyedét begyűjtve..

A Republikánus pártelit, amely nem nézi jó szemmel a politikai életbe az üzleti szférából bele csöppent és a párt által olykor nehezen vállalható kijelentéseivel nagy népszerűségre szert tett Donald Trump diadalmenetét, egy ideig Marco Rubio floridai szenátorban látta a többséget összehozni képes politikust.

Õ lehetne az, aki Donald Trump ellenében megnyerhetné az előválasztásokat, és a republikánusok színeiben elnökjelöltként kihívója lehetne a demokraták Fehér Házra aspiráló politikusának.

Rubio ezt nyilatkozataiban egyértelművé is tette, Texasban, még a szuperkedd előtt például arról beszélt, véget akar vetni Donald Trump menetelésének, mindent megtesz, hogy újra egyesítse - a milliárdos ellen - a republikánus tábort.

A 11 államból akkor azonban mindössze egyetlenben sikerült nyernie, a most hétvégén megtartott öt előválasztásból, illetve jelölőgyűlésből is mindössze egyben, Puerto Ricoban került az első helyre, bár ott ötször annyi szavazatot kapott, mint a második helyen végzett Trump.

Így összesen eddig két államban végzett az élen, a jelöltséghez szükséges 1237 delegátus kicsit több mint tizedét, 149-et gyűjtött. A második Ted Cruznak, aki szintén nem tekinthető a republikánus vezetés nagy kedvencének 302, Donald Trumpnak 389 delegátusa van pillanatnyilag. Rubio szombaton a harmadik és negyedik helyeken végzett, Donald Trump ezért azt mondta, itt lenne az ideje, hogy kiszálljon a versenyből.

A milliárdos üzent az őt egyre kevésbé kedvelő pártelitnek is, azt mondta, hét hónapja, indulása előtt még élvezte a támogatásukat, most azonban már nem.

"Olyan embert akarunk, akit irányíthatunk, akinek pénzt adhatunk - ők így gondolják. Azonban én magam finanszírozom a kampányom, nem kérek a pénzükből, nincsen ellenőrzésük felettem. Azt csinálom, ami az amerikai embereknek jó, és ez az egész ilyen egyszerű" - vágott vissza az ellene szervezkedő pártvezetésnek Donald Trump, aki azonban az elmúlt hetekben sokat vesztett korábbi lendületéből.

Ettől függetlenül Trump úgy véli, azokban az államokban, ahol a következő hetekben választanak, s ahol sok delegátusról döntenek, Cruznak nem sok esélye van vele szemben.

Legközelebb kedden négy, jövő kedden hat jelentős számú jelöltet biztosító államban döntenek a választók a republikánus elnökjelölt-aspiránsok sorrendjéről.

Hanganyag: Király István Dániel