Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tüntetés volt Ukrajna moszkvai nagykövetségénél is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tüntetés volt vasárnap este Ukrajna moszkvai nagykövetségénél, válaszul arra, hogy aznap tojássál dobálták meg az orosz nagykövetséget Kijevben a Nagyija Szavcsenko Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő szabadon bocsátását követelő tüntetők - jelentették orosz hírügynökségek.

A Ria Novoszty közlése szerint mintegy százötvenen vonultak fel azon a moszkvai utcán, ahol az ukrán diplomáciai képviselet található, majd a nagykövetség elé érve tüntetni kezdtek, orosz zászlókat lobogtattak. Néhányan tojásokat hajítottak a nagykövetség felé, de azok nem estek a képviselet területére, mivel a rendőrség kettős kordont vont az épület köré.

Néhány órával korábban Kijevben tüntetők tojással dobálták meg az orosz nagykövetséget Nagyija Szavcsenko Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő szabadon bocsátását követelve. A követségi épület legalább egy ablaka betört, a tüntetők közül többen átmásztak a kerítésen.

Nagyija Szavcsenko 34 éves pilótanő főhadnagyi rangban az ukrán légierőnél teljesített szolgálatot Mi-24-es harci helikopteren. 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához, azaz ő adta meg bajtársainak a koordinátákat a tévések tartózkodási helyéről. Szavcsenko ugyanakkor kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt, akik nem sokkal később átadták őt Oroszországnak. A pilótanőt egyébként még tiltott határátlépéssel is vádolják Oroszországban.

Az ukrán pilótanő - akire az orosz ügyész 23 évi szabadságvesztést és nagy összegű pénzbüntetés kiszabását kérte - ivóvizet is elutasítva "száraz" éhségsztrájkba kezdett, amiért nem engedték meg neki csütörtökön az ellene folytatott tárgyaláson, hogy az utolsó szó jogán felszólaljon.