eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ismét könnygázt vetett be a török rendőrség Isztambulban

Szombaton is könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket vetett be a rendőrség Törökországban az ellenzéki Zaman médiacsoport isztambuli szerkesztőségénél tüntetők ellen, miután már előző este is szétoszlatta az akkor ott összegyűlt tömeget.

A demonstrálók - mintegy 500 ember - amiatt tiltakoztak, hogy egy pénteki bírósági döntés értelmében a lap igazgatását az állam által kinevezett tagokból álló felügyeletre bízták, s ez sokak szerint gyakorlatilag a Zaman állami ellenőrzés alá helyezését jelenti.

A lap szombati számában a sajtószabadság szempontjából szégyenteljesnek nevezte a döntést, és úgy vélte, hogy azzal "az alkotmányt is felfüggesztették".

A Zaman Törökország egyik legnagyobb példányszámú újságja, a hozzá kapcsolódó médiumokkal együtt a Recep Tayyip Erdogan elnök legnagyobb politikai ellenfelének számító Fethullah Gülen iszlám hitszónok érdekeltségébe tartozik.

Az Európai Unió a történtekkel kapcsolatosan szombaton közleményt adott, amelyben felhívja az uniós tagjelölt Törökország figyelmét: tiszteletben kell tartania és érvényesítenie kell a demokratikus elveket, köztük a média szabadságát. "A szabad, sokszínű és független média a demokratikus társadalom egyik alappillére, amely segíti az információk és az eszmék szabad áramlását, és amely szavatolja az átláthatóságot és a felelősségre vonhatóságot" - olvasható a dokumentumban.

A közlemény szerint minden ország - különösen az, amely az EU-csatlakozásról folytat tárgyalásokat - köteles szavatolni az alapvető jogokat, köztük a véleménynyilvánítás szabadságát, akárcsak az igazságos büntetőjogi eljárást, összhangban az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×