Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét könnygázt vetett be a török rendőrség Isztambulban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szombaton is könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket vetett be a rendőrség Törökországban az ellenzéki Zaman médiacsoport isztambuli szerkesztőségénél tüntetők ellen, miután már előző este is szétoszlatta az akkor ott összegyűlt tömeget.

A demonstrálók - mintegy 500 ember - amiatt tiltakoztak, hogy egy pénteki bírósági döntés értelmében a lap igazgatását az állam által kinevezett tagokból álló felügyeletre bízták, s ez sokak szerint gyakorlatilag a Zaman állami ellenőrzés alá helyezését jelenti.

A lap szombati számában a sajtószabadság szempontjából szégyenteljesnek nevezte a döntést, és úgy vélte, hogy azzal "az alkotmányt is felfüggesztették".

A Zaman Törökország egyik legnagyobb példányszámú újságja, a hozzá kapcsolódó médiumokkal együtt a Recep Tayyip Erdogan elnök legnagyobb politikai ellenfelének számító Fethullah Gülen iszlám hitszónok érdekeltségébe tartozik.

Az Európai Unió a történtekkel kapcsolatosan szombaton közleményt adott, amelyben felhívja az uniós tagjelölt Törökország figyelmét: tiszteletben kell tartania és érvényesítenie kell a demokratikus elveket, köztük a média szabadságát. "A szabad, sokszínű és független média a demokratikus társadalom egyik alappillére, amely segíti az információk és az eszmék szabad áramlását, és amely szavatolja az átláthatóságot és a felelősségre vonhatóságot" - olvasható a dokumentumban.

A közlemény szerint minden ország - különösen az, amely az EU-csatlakozásról folytat tárgyalásokat - köteles szavatolni az alapvető jogokat, köztük a véleménynyilvánítás szabadságát, akárcsak az igazságos büntetőjogi eljárást, összhangban az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal.