eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Babis:alternatív terv kell a migráció megállítására

Törökország állandóan zsarolni fogja az Európai Uniót, ha annak nem lesz egy alternatív terve a migrációs hullám megállítására - vélekedett Andrej Babis cseh miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Právo című cseh baloldali napilap közölt szombaton.

"Amennyiben pénzt adunk Törökországnak, akkor Törökországot rá is kell kényszerítenünk arra, hogy saját területén tartsa a menekülteket egészen addig, amíg nem lesz béke Szíriában" - jelentette ki Babis. "Ami a Törökországgal kötött megállapodást illeti, attól tartok, hogy ha nem lesz egy B-tervünk, akkor állandóan zsarolni fog minket. A B-terv azt jelenti, hogy egy rendes, kilencméteres kerítést építünk Görögország és Törökország, valamint Bulgária, Macedónia és Albánia között" - jelentette ki a kormányfőhelyettes, aki határozottan követeli a schengeni határok védelmét.

Andrej Babis szerint ha Bulgária elutasítaná a kerítésépítést a görög határon, akkor "lesz egy C-terv, amely egy összefüggő határzár lesz a Balti-tengertől egészen az Adriáig" - fejtette ki.

Mint mondta, egyre több ország zárja le határait a menekültek előtt, s bár személyesen nem hiszi, de nem kizárt, hogy Csehország is kerítésépítésre kényszerül.

Babis elutasította azt a nézetet, hogy Csehországnak kötelessége segíteni a háború elől menekülő embereknek. "Miért lenne ez kötelességünk? A mi kötelességünk elsősorban az, hogy gondoskodjunk a cseh állampolgárok biztonságáról" - emelte ki. Hozzátette: Prága ugyanakkor hatékony segítséget nyújt a migrációs válság által sújtott országoknak (pénz, rendőrök, katonák). "Nem válthatjuk meg az egész világot" - fogalmazott Babis a Právóban megjelent interjúban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×