eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magánemberként mennek az RMDSZ-vezetők a székely szabadság napjára

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi vezetői ott lesznek március 10-én a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett marosvásárhelyi székely szabadság napján, de csak magánemberként - tudta meg az MTI az érintettektől.

Soós Zoltán, a marosvásárhelyi magyarság polgármester-jelöltje az MTI-nek elmondta, mindenképpen ott lesz a rendezvényen, de nem tartotta valószínűnek, hogy az SZNT felkérésének megfelelően beszédet mondjon a székely vértanúk emlékművénél. Az RMDSZ-es politikus arra biztatta azonban a marosvásárhelyieket, hogy vegyenek részt a rendezvényen, hozzátévén, hogy a szövetség hivatalos álláspontját Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnöke közli.

"Én azt mondom, hogy az önrendelkezés egy fontos és nemes cél az erdélyi magyarságnak. Ahogy a múlt század 50-es-60-as éveiben félelem nélkül lehetett autonóm tartományról beszélni, alapvető emberi jogunk, hogy kijelentsük: erre szükségünk van, és ez ne járjon megfélemlítéssel, megtorlásokkal" - fogalmazott a polgármesterjelölt. Soós Zoltán hozzátette, arra készülnek, hogy március 10-én délelőtt a székely önrendelkezés másik emblematikus helyszínén, Agyagfalván is koszorúkat helyeznek el az 1848-as székely nemzetgyűlés emlékművénél. Brassai Zsombor az MTI-nek elmondta, hogy a szövetség nem tekinti politikai rendezvénynek a székely szabadság napját, ezért intézményesen nem vesz részt az eseményen. Hozzátette azonban, hogy az RMDSZ helyi vezetői személyekként - amint a korábbi rendezvényeken - az idein is jelen lesznek. Arra a kérdésre, hogy mire biztatják a szimpatizánsaikat, Brassai Zsombor kijelentette: "mivel nem politikai rendezvény, ezért nincs politikai töltetű üzenetünk ezzel kapcsolatosan".

Arra a kérdésre, hogy a magát nem politikai pártnak, hanem érdekvédelmi szervezetnek tekintő, és társadalomszervezési feladatokat is ellátó RMDSZ miért csak olyan rendezvényekkel kapcsolatban kíván üzenetet megfogalmazni, amelyeket politikaiaknak tart, Brassai Zsombor arra hivatkozott, hogy az RMDSZ jelen van a román parlamentben és az önkormányzatokban, és most is választásokra készül. "Nyilvánvaló, hogy minden intézményes megnyilvánulásunk politikai töltetet kap" - magyarázta az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke.

Brassai Zsombor megemlítette: már korábban világossá tették, hogy amennyiben a polgármesteri hivatal akadályozni próbálja a rendezvényt, az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy elhárítsa az akadályokat.

Az RMDSZ háromszéki szervezete Soós Zoltánnak, a marosvásárhelyi magyarság polgármesterjelöltjének az álláspontjától tette függővé, hogy részvételre biztatja-e híveit.

A székely szabadság napja elnevezésű rendezvényen az SZNT az 1852-ben felgöngyölített, Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője - Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly - marosvásárhelyi emlékoszlopánál szervez 2004 óta megemlékezést. A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések elleni tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által részben betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt. A polgármesteri hivatal tiltása után az SZNT 2015-ben nem szervezett tömegrendezvényt Marosvásárhelyen a székely szabadság napján.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×