Kaczynski szerint jogilag abszurd a Velencei Bizottság véleménye

InfoRádió / MTI
2016. március 4. 21:08
A lengyel kormánypárt vezetője szerint "jogilag abszurd", ha komolyan veszik a Velencei Bizottság véleményét, amely szerint az alkotmánybíróság reformja aláásta a törvényes rendet Lengyelországban.

Az állásfoglalás hivatalosan még nem közölt, de kiszivárgott tervezetéről szólva Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke kijelentette, hogy a kiszivárogtatással "hiteltelenné tette magát" az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi kérdésekben illetékes tanácsadó testülete, és mivel ez csak tervezet, "jogilag abszurd", ha komolyan veszik.

A bizottság a tervezetben figyelmezteti a varsói kormányzatot, hogy az alkotmánybíróságot megbénító új reformok milyen kockázatokat hordoznak a jogállamiság szempontjából. A testület egyben hangsúlyozta, hogy "mindaddig, míg az alkotmánybíróság nem tudja hatékonyan folytatni munkáját, nem csupán a jogállam, de a demokrácia és az emberi jogok is veszélybe kerülnek".

A dokumentumot várhatóan március 10-én vagy 11-én hozzák nyilvánosságra. A Radio Byalistok adónak adott interjújában Kaczynski előre leszögezte, hogy a vélemény nem kötelezi semmire Lengyelországot.