Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megingott a horvát kormánykoalíció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valamivel több mint egy hónappal a horvát kormány megalakulása után megingott a kormánykoalíció, ami miatt az annak legnagyobb erejét képviselő pártszövetség, a HDZ Hazafias koalíciója válságstábot hívott össze csütörtökön, azt azonban - mielőtt elkezdte volna ülését - indoklás nélkül másnapra halasztotta.

A HDZ Hazafias koalícióját a vezető párton kívül még hét párt alkotja. Úgy alakult meg, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (amely eddig mindig egyedül mérette meg magát) választások előtti együttműködést írt alá a Horvát Szociál-liberális Párttal (HSLS), a Horvát Parasztpárttal (HSS), a Horvát Jogpárttal (HSP), a Zagorje Demokrata Párttal (ZDS), a Horvát Demokrata Párttal (HDS), a BUZ Nyugdíjas Párttal, valamint a HRAST politikai szerveződéssel. Mivel a pártszövetség a novemberi választásokon nem tudta megszerezni a mandátumok többségét, a harmadik legerősebb párttal, a Híd Függetlenek Listájával lépett koalícióra.

A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, amelyhez a kormány megalakulása után is kompromisszum nélkül ragaszkodott. Ezért még mindig van olyan tárca (a veteránügyi), amelynek élére nem sikerült minisztert kinevezni, ugyanakkor számos államtitkári és miniszter-helyettesi hely is betöltetlen maradt.

A sajtóban megjelent találgatások szerint a két alelnök, Tomislav Karamarko (HDZ) miniszterelnök-helyettes és Bozo Petrov (Híd) között már régóta feszült a viszony, a kormányzás folyamatos alkudozások árán működik csak.

Politikai szakértők úgy vélik: míg Tihomir Oreskovic technokrata kormányfő kerüli, hogy ideológiákról, kinevezésekről és politikai ellentétekről beszéljen, és helyette bejárja Európát, hogy befektetőket és szövetségeseket keressen, továbbá megpróbálja meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy a kormány képes csökkenteni az államadóságot és a deficitet, addig a két alelnök csak rontja a kormányfő hitelét.

Arról, hogy egyre nagyobb az ellentét a két vezető párt között, és a dolgok nem úgy működnek, ahogy kellene, Darinko Kosor, a Hazafias koalíció HSLS-es parlamenti képviselője, egyben a párt elnöke beszélt csütörtökön újságíróknak. "Vagy mindent újraindítunk, vagy új választásokat írunk ki, mert semmi sem működik" - mondta.

A képviselő szerint nem jól dolgozik a kormány, a parlament pedig a 2014-es jelentéseket tárgyalja hetek óta, mert egy hónap alatt egyetlen törvényjavaslatot sem nyújtott be a kabinet.

Pero Coric jogpárti képviselő mindezért a Hidat okolja. Coric szerint az Együttműködési Tanács, amelyet azért hoztak létre, hogy koordinálja a koalíciós pártok közötti együttműködést, már hetek óta nem ülésezik. "Zavaró tényezőnek" nevezte a Hidat, amiért nem tudnak döntéseket hozni. Arra utalt, hogy ez utóbbi pártnak a képviselői vétóik révén folyamatosan gátolják a döntések meghozatalát.

Ivan Kovacic, a Híd parlamenti képviselője mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a HDZ és a Híd között nincs nézeteltérés. Szerinte a HDZ partnerei azért hangoskodnak, mert kevesebb tisztséget tudtak megszerezni maguknak, mint ha a pártszövetség egyedül nyerte volna meg a választásokat.

Zoran Milanovic volt szociáldemokrata miniszterelnök csütörtökön sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy eltelt negyvenöt nap, és a két alelnök még mindig a "zsákmányon osztozkodik".