eur:
395.66
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Még nem biztos a Clinton-Trump csata

Hillary Clinton és Donald Trump toronymagasan vezet az amerikai elnökjelölt-választási versenyben, ettől függetlenül - matematikailag - még bármelyikük legyőzhető - mondta az InfoRádióban Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági intézet kutatója.

Nem érdemes még biztosra venni, hogy a demokrata Hillary Clinton és a republikánus Donald Trump csap majd össze ősszel a Fehér Házért. Bár mindketten jelentős előnyre tettek szert pártjukon belül az eddigi előválasztásokon, illetve jelölőgyűléseken, a szuperkedd ellenére is a neheze, az államok több mint felében a megmérettetés még hátra van a június közepén záruló előválasztások végéig. Az amerikai választási rendszer összetettsége miatt ráadásul a mostani eredmények - tulajdonképpen - változhatnak is. Az államonként külön-külön megtartott előválasztásokon, vagy néhol jelölőgyűléseken az adott párt elnökjelölt-aspiránsaira szavaznak az emberek, voksuk mégis azt jelenti, az adott állam előre meghatározott számú delegáltja közül hánynak kell az adott személyre szavaznia a nyáron tartott konvención, vagyis jelölőgyűlésen.

"Az elnökjelölő konvención majd az időközben visszalépő jelöltek delegátusaiért újraindul a küzdelem. A konvenciókon születhetnek még olyan ad hoc megállapodások, kávészünetekben kötött koalíciók, amelyek felboríthatják a sorrendet vagy új szövetségkötéseket tehetnek lehetővé, de első körben az államok döntése köti a delegátusokat, tehát nem szavazhatnak szabadon bárkire az elnökjelölő konvenciókon sem" - mondta a republikánus csatározásokról az InfoRádióban Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági intézet kutatója.

Sokatmondó tény azonban, hogy a milliárdos vállalkozó Donald Trump eddig 315 küldöttet szerzett, az összes többi republikánus elnökjelölt pedig 352-őt, ebben benne vannak a már visszalépettek küldöttei is. Összesen 2472 küldött érkezik a konvencióra, az elnökjelöltséghez a szavazatok fele plusz egy kell. Vagyis Trumpnak a szükséges kicsit több, mint negyede van meg, a második helyezett Ted Cruznak 205 küldöttjével a hatoda. Marco Rubio a harmadik helyen 105-tel rendelkezik.

A demokratákánál ennél is tisztább a kép. A némileg eltérő küldötti rendszer miatt itt vannak szuperküldöttek, egy részük alanyi jogon szavazhat, például a szenátus tagjai, összesen 4765 voks szerezhető a konvención, a nyeréshez ennek 50,01 százalékára van szükség. Clinton asszonynak megvan már a szükséges majdnem fele, 1055, míg a második Bernie Sanders eddig 418 küldöttet tudhat maga mögött. Vagyis matematikailag még itt is van mód a fordításra, azonban mivel eredetileg is sokkal kevesebb volt az induló, a későbbi megállapodások nehezebben segíthetnek bármelyik elnökjelölt-aspiránsnak.

Legközelebb szombaton a republikánusoknál öt, a demokratáknál három államban döntenek pártok választói.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×