eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Fokozott készültség a görög-macedón határon

Angela Merkel német kancellár keddi közlése szerint a Görögországba érkezett menekülteket el kell osztani az európai uniós tagországok között; a macedón-görög határra 700 macedón rendőrt és katonát telepítettek, Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök bejelentette, országa akár a hadseregét is bevetheti külső határának védelmében.

A német kancellár kedden Berlinben a horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a tavaly szeptemberi magyarországi és a jelenlegi görögországi helyzet hasonlóságára vonatkozó kérdésre elmondta: nem lehet összehasonlítani a két helyzetet, és "nagyon világos", hogy szükség van az "elosztási mechanizmusra", amely Görögországból mint az EU külső határán fekvő tagországból "indul ki".

Hozzátette, hogy időközben kiépült a görögországi uniós menedékkérő-regisztrációs központok (hot spotok) egy része, és vannak más szálláslehetőségek is, amelyeket a menekülteknek igénybe kell venniük. Továbbá tudomásul kell venniük, hogy nincs joguk megválasztani, hogy melyik tagországban nyújtanak be menedékjogi kérelmet. "Sajnálom, hogy nem a külső határok jobb védelmével kezdtük", hiszen így sok ember gyűlt össze Görögországba - jegyezte meg a kancellár.

Oreskovic azt mondta, hogy kormánya szorosan egyeztet a szomszédos országokkal, hogy időben reagálhassanak a balkáni migrációs útvonalon történő fejleményekre.

Még összehangoltabban és hatékonyabban ellenőrzik a balkáni migránsútvonalon fekvő országok a Közel-Keletről érkező migránsokat, valamint az egymás közötti kommunikációt is fokozzák - erről állapodtak meg kedden Belgrádban Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Macedónia, Hollandia, Magyarország, valamint az Európai Bizottság rendőrségi szerveinek képviselői.

A találkozón a február 18-án Zágrábban aláírt rendőri megállapodás részleteiről és pontosításairól volt szó, az egyeztetésen azonban Görögország és Németország rendőrségi vezetői a meghívás ellenére nem jelentek meg. Papp Károly országos rendőrfőkapitány az MTI tudósítójának azt mondta: március második felében újabb magyar rendőrkontingest küldenek Macedóniába, várhatóan húsz, felszerelt rendőr teljesít majd ott szolgálatot.

Mintegy 700 macedón rendőrt és katonát telepítettek a Görögországgal közös határra kedden - számolt be róla honlapján a szkopjei Telma Televízió, a magyar közmédia helyszíni tudósítója szerint azonban ennél valamivel kevesebbre, legfeljebb hatszázra tehető a macedón biztonsági erők létszáma Idomeninél, ugyanakkor a görög fél is kirendelte egy különleges egység 15-20 tagját. A biztonsági intézkedéseket azért szigorították meg, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló eset, amikor mintegy 300 migráns áttörte a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni.

A görög oldalon a magyar közmédia helyszíni tudósítójának információi szerint már majdnem 10 ezren vannak, főleg szíriaiak és irakiak.

Macedónia állítólag azért nem enged tovább egyetlen embert sem, mert Szerbia is korlátozta a migránsok belépését. A hivatalos adatok szerint Macedóniában ezren várnak arra, hogy beléphessenek Szerbiába, és Szerbiában is ezer migráns tartózkodik, aki egyelőre nem folytathatta útját Horvátország felé.

Aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság kedden a görög-macedón határon történt előző napi incidensek miatt. Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője leszögezte, a helyzetből kivezető egyetlen utat egy közös európai megoldás jelenti.

Egyre több migráns reked Görögország északi határán, így az Európai Unió egy döntő részben saját maga által előidézett humanitárius válság küszöbén áll - figyelmeztetett kedden Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

Az athéni kormány 470 millió euró (csaknem 146 milliárd forint) segélyt kért az Európai Uniótól a menekültválság kezelésére - jelentette kedden az ANT1 görög tévécsatorna.

Európa próbája, hogy vissza tud-e térni a schengeni egyezményhez, továbbá, hogy mennyire tudja támogatni Görögországot a menekültválság során - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután Bécsben tárgyalt Werner Faymann osztrák kancellárral. Az uniós politikus körútján keddtől csütörtökig a balkáni migrációs útvonal által leginkább érintett országok vezetőivel tárgyal. Faymann és Tusk megegyeztek arról, hogy csak a külső uniós határok hatékony védelme jelentheti a közös európai megoldáshoz vezető utat. Az osztrák kancellár kijelentette: Ausztria nem Németország váróterme, és elutasítja a menekültek korlátlan átengedését.

Menekülteknek szóló felvilágosító kampányba kezd Ausztria Afganisztánban azzal a céllal, hogy ne induljanak el az emberek Ausztriába - jelentette be az osztrák belügyminiszter kedden.

Magyar embercsempészt fogtak el Burgenlandban, a férfi a gyanú szerint négy marokkói menekültet szállított illegálisan Ausztriába - közölte a tartományi rendőrség kedden.

Törökország az EU egyetlen választási lehetősége a menekültválság megoldására - írta a török sajtó kedden annak apropóján, hogy az EU-tagállamok és Törökország vezetői március 7-én Brüsszelben rendkívüli migrációs csúcstalálkozót tartanak.

A szlovén hatóságok minden pénzüket elveszik azoknak a migránsoknak, akik nem háború sújtotta területről érkeznek, és egy fillér nélkül toloncolják őket vissza Horvátországba - jelentette az N1 horvát kereskedelmi televízió kedden.

Folytatódik az észak-franciaországi Calais-ban a migránsok sátortáborának felszámolása annak ellenére, hogy az első nap "szélsőséges aktivisták" összecsaptak a rendőrökkel - mondta kedden Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×