Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: "Nincs B-tervem"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német kancellár szerint nincs tagállami szintű B-terv a menekültválság megoldására, továbbra is annak a közös megoldásnak a kivitelezéséért kell dolgozni, amelynek alapelveiben valamennyi európai uniós tagország egyetért. Angela Merkel a német közszolgálati ARD televíziónak adott és vasárnap sugárzott interjújában beszélt a magyar miniszterelnök által kezdeményezett kvótareferendumról is.

Angela Merkel kitart 2015 őszén kialakított politikája mellett, és legfeljebb a körülmények változása miatt szükségessé váló apró "kiigazításokra" hajlandó.

Nem, nincs B-tervem - válaszolta a műsorvezetői kérdésre a német kancellár, majd hozzátette: folytatja a munkát. A műsorban többször szóba került Magyarország és Orbán Viktor. Angela Merkel szerint - a magyar miniszterelnök állításával szemben - a menekültválság nem német probléma.

A 28 tagállam közös meggyőződése, hogy tenni kell a menekülésre késztető okok megszüntetéséért, a menekülteknek a hazájuk közelében kell segíteni, gondoskodni kell az uniós külső határ védelméről és végre kell hajtani az EU és Törökország közös akciótervét.

Németország nincs sem kiszolgáltatott, sem kiemelt helyzetben - fogalmazott a német kancellár.

Valamennyi uniós tagországnak van felelőssége, és mindegyik szeretné megőrizni Schengent - hívta fel a figyelmet Angela Merkel, majd a magyar kvótareferendumról azt mondta: "Orbán Viktor arról a kérdésről akar népszavazást, hogy érkezhet-e Magyarországra 1294 menekült" a tagállamok között szétosztandó 160 ezerből. Pedig valószínűleg még csökkenthetné is ezt a számot, mivel "sok ukrán menekültje van". Hozzátette: ez egy elvi kérdés, így elutasítja ezt az eljárást.

A Magyarországon tavaly szeptemberben kialakult helyzetről szólva kiemelte: téves az az állítás, hogy megnyitotta Németország határait. Helyesnek tartja a Magyarországról elindult menekültek ügyében szeptember 4. éjszakáján hozott döntést. Azt mondta: egyszerűen folytatta azt, ami egy nappal korábban egyébként is zajlott a különvonatokkal.

Ezekkel a vonatokkal menekültek utaztak Németországba jeggyel, amelynek megvásárlását Orbán Viktor magyar miniszterelnök megengedte, aztán egyszer csak "hirtelen nem engedte fel a vonatokra a jeggyel rendelkező embereket", akik ezért gyalog indultak útnak - tette hozzá a német kancellár.

Angela Merkel ismét elítélte a menekültellenes atrocitásokat, valamint a Kölnben szilveszterkor - a hatóságok szerint többnyire észak-afrikai férfiak által - elkövetett szexuális zaklatásokat és rablásokat is, amelyekkel összefüggésben leszögezte, hogy "a multikulti nem megoldás", a beilleszkedés pedig nem önkéntes tevékenység a menedékkérők, menekültek részéről, hanem a genfi menekültügyi egyezményben rögzített kötelesség.

Hanganyag: Németh Zoltán