Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Ku Klux Klan és Mussolini miatt bírálják Trumpot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több bírálat is érte vasárnap Donald Trump amerikai milliárdost, aki jelenleg a legesélyesebb a republikánus párt elnökjelöltségének megszerzésére; nem utasította vissza a Ku Klux Klan egykori vezetőjének támogatást és Benito Mussolini egykori olasz fasiszta vezetőtől osztott meg egy idézetet az interneten.

David Duke, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Ku Klux Klan egykori vezetője támogatásáról biztosította Trumpot, aki a CNN hírtelevízió egyik műsorában nem volt hajlandó visszautasítani a közismerten rasszista szervezet időnként antiszemita megnyilvánulásokkal a hírekbe kerülő egykori vezetőjének támogatását.

Trump közölte, hogy nem tud semmit sem Duke-ról, sem a Ku Klux Klanról, ezért kellő információk hiányában nem is utasíthatja vissza a támogatást. Az ingatlanmágnás tudatta, ha kap egy listát bizonyos szervezetekről, akkor utána tud nézni mindegyiknek, és bizonyosan elhatárolódik azoktól, amelyekkel "valami nem stimmel".

Ted Cruz, Marco Rubio és John Kasich, akik szintén a republikánusok jelöltségére pályáznak, mind elhatárolódtak Duke-tól és a Ku Klux Klantól. Bernie Sanders, aki a demokraták jelöltje szeretne lenni, a Twitteren azt írta: az Egyesült Államok első fekete elnökét nem követheti olyan, aki gyűlöletet szít, és nem ítéli el a Ku Klux Klant.

A Mussolini-idézettel kapcsolatban a Gawker amerikai hírportál vasárnap tudatta: ők csalták csapdába Trumpot. Létrehoztak egy fiókot, amelyen keresztül egy számítógépes algoritmus, egy úgynevezett bot, ami ha úgy tetszik, egy Twitter-automata, naponta több alkalommal tett közzé Mussolini-idézeteket, amelyeket Trumpnak címzett. A portálnál arra számítottak, hogy a fiók és a trükk annyira átlátszó, hogy senki nem fog neki bedőlni, ám vasárnap Trump mégis megosztotta az egyik idézetet a saját fiókján.

A bírálatokra azzal reagált, hogy nem azt nézte, kitől származik az idézet, csakis a tartalmával foglalkozott.