eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Cameron szerint kockázatos az EU-ból való kilépés

A brit miniszterelnök szerint "az évszázad hazardírozása lenne", ha a brit választók az EU-tagságról szóló júniusi népszavazáson arra voksolnának, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

David Cameron a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív brit vasárnapi lapnak írt cikkében úgy fogalmaz, hogy a kilépés egyetlen bizonyossága a bizonytalanság lenne, és a távozás mellett kampányolók érvrendszere hirtelen rendkívül gyengévé válik, ha arra kérik őket, hogy vázolják fel konkrét elképzeléseiket az Európai Unión kívüli életről.

Azok az EU-n kívüli országok, amelyeknek kétoldalú megállapodások alapján teljes hozzáférésük van az EU egységes belső piacához, fizetnek az uniós költségvetésbe, és el kell fogadniuk a személyek szabad áramlását, miközben nincs beleszólásuk e szabályok kialakításába - írta Cameron, válaszul a távozást pártolóknak arra az érvelésére, hogy Nagy-Britannia az EU-n kívülről is hozzáférhetne az unió egységes piacához. Norvégia fejenkénti hozzájárulása az EU-költségvetéshez például nagyjából ugyanannyi, mint Nagy-Britanniáé, és lakosságarányosan kétszer annyi EU-munkavállalót fogad, viszont nincs jelen az EU döntéshozó testületeiben - hangsúlyozza a brit miniszterelnök.

Svájcnak tíz évébe telt, mire megállapodásra jutott az EU-val a kétoldalú viszonyrendszer kialakításáról. Kanada esetében ugyanez hét évig tartott, ráadásul ez a megállapodás még nem is lépett érvénybe - áll Cameron cikkében.

A brit kormányfő hozzáteszi: Kanada exportjának tíz százaléka, a brit kivitelnek viszont a fele irányul az EU-piacra.

Cameron szerint a kilépés mellett kampányolók azon érvelése is megkérdőjelezhető, hogy Nagy-Britannia a világgazdaság más erőközpontjaival is köthetne kereskedelmi megállapodásokat. "Mennyire életszerű, hogy India, Kína vagy Brazília kereskedelmi egyezményt köt velünk, mielőtt tudná, hogy milyen lesz az új viszonyrendszerünk Európával" - teszi fel a kérdést cikkében a brit miniszterelnök.

David Cameron szerint mindezek alapján "ugrás lenne a sötétbe" mindaz, amit a távozás hívei javasolnak, és ha a választók a népszavazáson úgy döntenek, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, az "az évszázad hazárdjátéka" lenne". "Gyermekeink jövőjét tesszük meg tétnek, ha ezt a kockát elvetjük" - áll Cameron írásában.

A konzervatív párti brit kormány - miután a legutóbbi EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról - június 23-ára népszavazást írt ki Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról.

A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált EU tagja.

A brit kormány és a kormányzó Konzervatív Párt azonban ennek ellenére megosztott a kérdésben, és a kabinet több tagja is jelezte, hogy a hivatalos kormányzati állásponttal ellentétben Nagy-Britannia távozására fog szavazni a brit EU-tagság jövőjéről kiírt júniusi népszavazáson.

Közéjük tartozik Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter, a Konzervatív Párt korábbi vezetője, aki a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - egyenes utalással a Cameron által használt "ugrás a sötétbe" kifejezésre - kijelentette: Nagy-Britannia "nagyot lépne a fény felé", ha távozna az EU-ból. Duncan Smith szerint az EU nem gazdasági, hanem jóval inkább politikai képződmény, amelyet a migrációs válság miatt az összeomlás veszélye fenyeget.

Előző nap ugyanakkor George Osborne pénzügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: a világgazdaságot ma nagyobb kockázatok terhelik, mint a 2008-as globális pénzügyi válság óta bármikor, ezért Nagy-Britannia "a lehető legrosszabb időpontban vállalkozna egy hatalmas gazdasági hazárdjátékra, ha elhagyná az Európai Uniót".

Osborne hozzátette: megítélése szerint súlyos gazdasági sokkot okozna Nagy-Britanniában a kilépés az EU-ból.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×