eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyomozást indítottak a Walesa-iratok lehetséges hamisítása ügyében

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészi tagozata nyomozást indított a Szolidaritás független szakszervezet egykori alapítóját, a volt államfőt, Lech Walesát érintő, a hét elején közzétett állambiztonsági iratok lehetséges hamisítása ügyében - közölte csütörtök délutáni sajtóértekezletén az IPN elnöke, Lukasz Kaminski.

A döntést Walesának az elmúlt napokban tett nyilatkozataival, valamint az iratok tartalmával összefüggésben hozták - mondta el Kaminski. A nyomozás során megvizsgálják, hogy a kommunista lengyel belbiztonság (SB) tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából esetleg hamisították-e a Walesára vonatkozó dokumentumokat. Mivel az állambiztonsági iratok esetleges hamisítása bűncselekménynek számít, büntetőeljárást tartanak, amelynek során szakértők grafológiai vizsgálatnak vetik alá a dokumentumokat.

A nácizmus és kommunizmus bűntetteit kutató lengyel IPN hétfőn hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára a Czeslaw Kiszczak néhai kommunista belügyminiszter házában talált iratokat: Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéját, amely az SB tisztjeivel 1970 és 1976 között folytatott együttműködésre utal. Az iratokat - ezen belül a saját kezűleg írt együttműködési nyilatkozatot, a különböző jelentéseket és pénzbevételi nyugtákat - az IPN előzetesen hitelesnek minősítette. Többen kifogásolták ugyanakkor, hogy mindezt a grafológiai vizsgálat lefolytatása előtt tették.

A külföldön tartózkodó Walesát az IPN tájékoztatta az anyagok feltárásáról, és arról is értesítették, hogy hazatérése után áttanulmányozhatja azokat és hivatalosan észrevételeket tehet.

Az iratok közzététele után Walesa egy sor blogbejegyzést közölt, melyekben a közzétett iratokat hamisítványoknak nevezte. Emellett eltérő magyarázatokat adott az SB-hez fűződő viszonyáról, homályosan utalva többek között egy, őt "eláruló" állambiztonsági tisztre és arra, hogy a 70-es években tartott házkutatások során lefoglalt, saját kezűleg írt jegyzeteit az SB "jelentésekként" használta fel. "Ki kellett mutatniuk, hogy együttműködöm, jelentéseket írtak helyettem, hogy az én nevemre pénzt vegyenek fel" - írta máskor. Szerdán pedig közölte: több ízben a kommunista elhárítással, nem pedig az SB-vel találkozott.

A Nobel-békedíjas Walesa, a Szolidaritás független szakszervezet legismertebb alapítója és első elnöke, későbbi államfő 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott egyik nyilatkozatban beismerte, azóta viszont következetesen tagadta ügynökmúltját, mellyel az utóbbi években több történész is vádolta. 2000-ben a lengyel átvilágítási bíróság bizonyítékok hiányában úgy döntött, hogy Walesa nem volt ügynök.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×