eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kizárhatják egy időre a szociális ellátások köréből az uniós társállamokból érkezőket

Az EU-tagországoknak jogukban áll kizárni a szociális ellátások bizonyos köréből az uniós társállamokból érkezőket a tartózkodásuk első három hónapjában, és ilyen esetben nem kötelező az egyedi vizsgálat - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió Bírósága (ECJ).

A luxemburgi székhelyű uniós intézmény ítéletében egy német bíróság által feltett kérdésekre adott választ. Az ügy előzménye, hogy Észak-Rajna-Vesztfália német tartomány egyik munkaügyi központja megtagadta, hogy a megélhetési költségek fedezésére ellátásokat folyósítson a spanyol Joel Pena Cuevas és fia számára németországi tartózkodásuk első három hónapjában. A hatályos német jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a külföldiek az első három hónapban főszabály szerint ki vannak zárva az ilyen ellátásokból - írta közleményében a bíróság.

Az ECJ csütörtöki határozatával megerősítette a közelmúltban kialakított ítélkezési gyakorlatát, miszerint az uniós polgárokról szóló irányelv lehetővé teszi, hogy az EU-tagállamok társadalombiztosítási rendszerük pénzügyi egyensúlyának megőrzése céljából az első három hónapban bármilyen szociális segítségnyújtást megtagadjanak a társországok állampolgáraitól. A bíróság szerint ilyen esetben nem kötelező az érintett személy egyedi helyzetének vizsgálata.

Az előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi, hogy a tagállami bíróságok az előttük folyamatban lévő jogvita keretében a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az ECJ elé. Az uniós testület nem dönti el a jogvitát, a nemzeti bíróság feladata marad, hogy az ügyet a luxemburgi székhelyű testület határozata alapján elbírálja. A határozat mindazonáltal a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más nemzeti bíróságokat is köti.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×