eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Hazarendelte bécsi nagykövetét Görögország

Konzultáció céljával hazahívta bécsi nagykövetét Görögország - közölte csütörtökön a görög külügyi tárca.

Nikosz Kociasz külügyminiszter azért hívta haza a diplomáciai misszió vezetőjét, hogy "megőrizze a görög és az osztrák állam, illetve azok népei közötti baráti kapcsolatokat" - áll a közleményben.

Görögország korábban tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a szerdán Bécsben rendezett, a migrációs válság lehetséges megoldásait tárgyaló nyugat-balkáni konferenciára nem kapott meghívót. A tiltakozásról szóló jegyzéket a bécsi görög nagykövet kedden nyújtotta át az osztrák külügyminisztériumban.

A görög külügyminisztérium úgy vélte: "egyoldalú és egyáltalán nem barátságos" az, hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti. Athén szerint Macedónia Ausztria "felbujtására" zárta le a Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, és csak irakiakat és szíriaiakat enged át.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán "szégyennek" nevezte azt, hogy Görögország meghívása nélkül, és az EU által biztosított kereteken kívül rendezett Ausztria konferenciát.

Athént bírálatok sokasága érte már uniós országok részéről a menekültáradattal kapcsolatban, mert szerintük Görögország nem megfelelően kezeli a válságot.

Az említett bécsi konferencián Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter nyitóbeszédében úgy vélte, Görögországnak nem érdeke a migránsáradat enyhítése, hanem továbbra is azt segíti elő, hogy az emberek minél gyorsabban átjussanak az országon.

A görög külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint "egyértelmű, hogy az Európai Unió nagy problémáit nem lehet megoldani olyan gondolatokkal, mentalitással és intézményen kívüli kezdeményezésekkel, amelyek a 19. századból erednek".

A közlemény a bécsi konferenciát övező görög sérelemre utalva megjegyezte, ilyen tettek "aláássák az európai integráció folyamatát és alapjait."

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×