Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb szexuálisan fertőződött zika-betegeket vizsgáltak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizennégy újabb embert vizsgálnak az Egyesült Államokban, akik valószínű, hogy nemi úton fertőződtek meg a zikavírussal - jelentette be az amerikai betegségellenőrzési hivatal (CDC).

A gyanús esetek száma arra utal, hogy a korábban véltnél gyakrabban terjedhet a vírus szexuális úton - olvasható az intézmény kedden közzétett jelentésben, amely kitért arra is, hogy az érintettek között várandós nők is vannak.

Két gyanús esetnél a fertőzés egyetlen ismert kockázati tényezője a szexuális partner volt, aki járt zikavírus által súlyosan fertőzött területen - olvasható a jelentésben.

A frissen jelentett fertőzések mindegyike az Egyesült Államokban történt, olyan esetet azonban még nem regisztráltak, amikor nő terjesztette volna a fertőzést férfira nemi úton.

A hatóság egyúttal megismételte azt a felhívását, amelyben a zikavírus által leginkább fertőzött területekre utazóknak és az ott élőknek a kondom használatát vagy az önmegtartóztatást javasolták.

Az Egyesült Államokban február elején mutatták ki először a vírusfertőzést, a páciens nem szúnyogcsípéssel, hanem valószínűleg nemi úton kapta el a betegséget.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. Az enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint kóros kisfejűséget, vagyis mikrokefáliát okoz magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.