Az ellenzék fő ereje elfogadta a tűzszünetet Szíriában

InfoRádió / MTI
2016. február 24. 22:35
A szíriai mérsékelt ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HNC) szerdán közölte, előzetesen két hétre elfogadják a február 27-én hatályba lépő fegyvernyugvást az öt éve polgárháború dúlta Szíria területén.

A Szaúd-Arábia által támogatott HNC hangsúlyozta, ez az időtartam alkalmat ad arra, hogy megvizsgálják a másik fél - a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormányzat - elkötelezettségének mértékét.

Washington és Moszkva hétfőn közös közleményben jelentette be, hogy február 27-én hatályba lép a szíriai fegyvernyugvás, amely ugyanakkor nem vonatkozik az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoportra és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Frontra sem.

A szembenálló feleknek damaszkuszi idő szerint péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.

A Tárgyalási Főbizottság már hétfő este jelezte, hogy elfogadja a fegyvernyugvást, de ezt akkor még feltételekhez kötötte volna: ha a szíriai kormány véget vet tizennyolc, a felkelők kezén lévő térség ostromának, a légi és tüzérségi támadásoknak, valamint szabadon engedi a foglyokat.

Kedden a SANA szíriai állami hírügynökség a szíriai külügyminisztériumra hivatkozva jelentette, hogy a damaszkuszi rezsim elfogadta az Egyesült Államok és Oroszország megállapodását a szíriai tűzszünetről. A szíriai külügyi tárca közlése szerint a kormány általában véve leállítja fegyveres bevetéseit, azonban az IÁ és az al-Kaidához közel álló csoportok tagjai ellen továbbra is fel fog lépni.

A 2011. márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusban hivatalos becslések szerint több mint 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.