eur:
393.53
usd:
367.85
bux:
65875.03
2024. április 23. kedd Béla

A lakosság leszavazta az elnök negyedszeri hosszabbítását Bolíviában

A bolíviai lakosság a múlt hét végi népszavazáson elutasította azt az alkotmánymódosítást, amelynek nyomán Evo Morales államfő 2019-ben negyedszer is versenybe szállhatott volna az elnöki posztért - jelentette be a választási bizottság szerdán.

A szavazatok több mint 99 százalékának megszámlálása után az elutasítók aránya 51,3, a támogatóké 48,7 százalék volt - közölte a testület, hozzátéve, hogy a megmaradt voksok már nem tudják megfordítani a referendum eredményét.

Evo Morales, a radikális latin-amerikai baloldal egyik képviselője 2006-ban került hatalomra a szegény néprétegek és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával, és még a 2014-es legutóbbi választáson is a lakosság 61 százaléka támogatta. Jelenleg harmadik elnöki periódusát tölti, és a mostani népszavazási eredmény azt jelenti, hogy 2020-tól már nem töltheti be a posztot.

Samuel Doria Medina, az ellenzék korábbi elnökjelöltje korábban úgy fogalmazott, hogy a választók döntésével megsemmisült az a terv, amelynek alapján Bolíviában egypártrendszert hoztak volna létre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×