Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kémkedésért ítéltek el három férfit Észtországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két évtől négy év tíz hónapig terjedő börtönbüntetést kapott az orosz biztonsági szolgálatok javára végzett kémkedésért három vádlott Észtországban - közölte a helyi ügyészség kedden.

A 21 és 42 év közötti férfiakat azért ítélték el, mert információkat adtak át Oroszországnak az észt biztonsági szolgálat, a védelmi erők és a határőrség mozgásáról és műveleteiről.

A három embert, akit az ügyészség csempészeknek nevezett, zárt tárgyaláson ítélték el. A vádak szerint tavaly októbertől idén februárig működtek együtt az orosz biztonsági szolgálatokkal.

Az elmúlt évtizedben Észtországban számos nagy jelentőségű büntetőügy volt, amelyben Oroszország javára végzett kémkedéssel vádoltak meg tisztségviselőket, de a mostani eset, amely az ügyészség szerint is olyan kisstílű informátorokról szólt, akiknek nem volt hozzáférésük államtitkokhoz, mutatja az éberség magasabb fokát Észtországban. A kis balti egykori szovjetköztársaság és Oroszország addig sem felhőtlen viszonya különösen megromlott a Krím félsziget 2014. évi orosz elcsatolása óta.

Ilmar Kahro, az ügyészségi hivatal szóvivője elmondta, hogy "a tárgyalásról és az ítéletekről szóló tájékoztatást az ügyben elkövetett bűncselekmény természete miatt csak most, a két zártkörű tárgyalást követően hozták nyilvánosságra".

Az észt belső biztonsági szolgálat szóvivője sajtóértekezletén kedden, a dél-észtországi Tartuban azt közölte, hogy az elítéltek nem volt köztisztviselők, nem férhettek hozzá Észtország vagy bármely más ország államtitkaihoz.