Nem lesz változás Bolíviában?

InfoRádió / MTI
2016. február 22. 19:16
A szavazófülkét elhagyók megkérdezése alapján készített gyorsjelentések szerint Bolívia lakosságának többsége a vasárnapi népszavazáson elutasította, hogy Evo Morales 2020-tól újabb öt évig betölthesse az államfői posztot az országban. Ezt később megerősítették a hivatalos részeredmények is. Az elnök megígérte, hogy tiszteletben tartja a referendum eredményét.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet exit pollja szerint a választók 52,3 százaléka nemmel szavazott a negyedik elnöki mandátum alkotmányos engedélyezésére, míg 47,7 százalék támogatta azt. Más felmérések 51-49 arányban jósolják nyertesnek az elutasítók táborát.

Katia Uriona, a választási bizottság elnöke később közölte, hogy a szavazatok 72,5 százalékának feldolgozása után kapott részeredmények szerint a választók 56,5 százaléka voksolt nemmel, 43,2 százaléka pedig igennel.    

Morales a szavazatának leadásakor még bizakodó volt, és azt hangoztatta, hogy nagyarányú győzelmet aratnak. Később egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy tiszteletben fogja tartani a hivatalos eredményeket. "Türelmesen megvárjuk a választási bizottság utolsó sípszóját, optimisták vagyunk" - fogalmazott a szocialista vezető. "Tiszteletben fogjuk tartani az eredményt (.), ahogy azt mindig is tettük; ez a demokrácia" - tette hozzá.

Az előrejelzések közzétételét követően az ellenzék már győzelmet kiáltott. Samuel Doria Medina, az ellenzék korábbi elnökjelöltje úgy fogalmazott, hogy kimúlt az a terv, amelynek alapján Bolíviában egypártrendszert hoztak volna létre.

Álvaro García Linera alelnök viszont azt mondta: az előrejelzések azt mutatják, hogy a lakosság véleménye nagyjából egyenlően oszlik meg a kérdésben, és a választók mintegy fele az alkotmány módosítására szavazott.

A választási bizottság elnöke bejelentette, hogy a népszavazás fennakadás nélkül zajlott, csupán egyetlen szavazóhelyiségből, az ellenzéki fellegvárnak számító Santa Cruz egyik irodájából jeleztek egy kisebb incidenst. Nemzetközi megfigyelők első reakciója is az volt, hogy a választás normális mederben zajlott.

Evo Morales, a radikális latin-amerikai baloldal egyik képviselője 2006-ban került hatalomra a szegény néprétegek és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával, és még a 2014-es választáson is a lakosság 61 százaléka támogatta. Jelenleg harmadik elnöki periódusát tölti, de ha a hivatalos népszavazási eredmények megerősítik a most bejelentett előrejelzéseket, annak végén már távoznia kell a hatalomból.

Bolíviában a voksolás kötelező, az országban mintegy 6,5 millió választásra jogosult van.