Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dél-Korea rakétavédelmi rendszert vásárolna?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A dél-koreai védelmi minisztérium hétfőn merő találgatásnak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az ország amerikai gyártmányú THAAD rakétavédelmi rendszereket vásárolna.

Bár a tárca cáfolt egy ilyen ügyletet, erősen tartja magát az vélekedés, hogy az észak-koreai nukleáris- és rakétafenyegetés ellensúlyozására Szöul egy vagy két THAAD-rakétaüteget vásárolna.

Szöul ugyanakkor a THAAD-ütegek vásárlása helyett, a hasonló képességű, dél-koreai gyártású L-SAM rakétarendszer fejlesztését támogatja, amelynek képességei hasonlóak a THAAD-hoz - írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Mun Szang Kjun védelmi minisztériumi szóvivő elmondta, Szöul és Washington között egyelőre még annak a közös munkacsoportnak a létrehozásáról folynak az egyeztetések, amely megvitatná a rakétavédelemmel kapcsolatos kérdéseket.

A THAAD-rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni, egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képezi. Egy ilyen üteg csupán Dél-Korea felét képes lefedni, védelmezni, ezért lenne szükség két ütegre.

Kína és Oroszország határozottan ellenzi, Japán ugyanakkor támogatta a THAAD típusú amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését Dél-Koreába. Moszkva úgy érvelt, hogy a telepítés fegyverkezési versenyt indíthat el Északkelet-Ázsiában.