Washington és Moszkva ideiglenes megállapodásra jutott a tűzszünet feltételeiről

InfoRádió / MTI
2016. február 21. 15:35
Az amerikai külügyminiszter bejelentette vasárnap, hogy orosz kollégájával ideiglenesen megállapodtak a szíriai tűzszünet feltételeiről, de a konfliktust illetően továbbra is vannak megoldatlan ügyek.

John Kerry a jordániai fővárosban, Ammánban tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a fegyvernyugvás már a következő napokban életbe léphet. A tárcavezető elmondta, hogy remélhetőleg Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök rövidesen beszél egymással, és véglegesíti az ideiglenes megállapodás alapelveit.

Az orosz külügyminisztérium is megerősítette vasárnap kiadott közleményében, hogy Kerry és Szergej Lavrov a nap folyamán telefonon egyeztetett a szíriai tűzszünet feltételeiről. Az orosz tárca tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás nem vonatkozna azokra a műveletekre, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsa által "terroristának" tartott szervezetek ellen irányulnak.

Kerry a jordániai külügyminiszterrel, Nászer Dzsaudéval közösen tartott sajtótájékoztatón nem volt hajlandó részleteket elárulni az ideiglenes megállapodásról, mivel - mint mondta - arról előbb minden féllel konzultálni kell. Oroszországnak Iránnal és a szíriai kormánnyal, míg az Egyesült Államoknak az ellenzékkel és a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) tagjaival kell egyeztetnie. Utóbbi múlt héten Münchenben megállapodott a szíriai fegyvernyugvás egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről. A tűzszünetnek eszerint pénteken kellett volna életbe lépnie, de azóta többek között Törökország is fokozta a fellépést a kurdok ellen, akik az utóbbi időben Észak-Szíriában több településről is elűzték a felkelőket.

A szíriai ellenzék szombaton azt mondta, csak akkor egyeznek bele a tűzszünetbe, ha nemzetközi garanciákat kapnak arra, hogy a damaszkuszi rezsim, Oroszország és Irán is tartja magát a megállapodáshoz.

Bassár el-Aszad előzőleg bizonyos feltételek mellett "késznek" mondta magát a fegyvernyugvásra, amennyiben a "terroristák" azt nem használják ki, és a felkelők oldalán álló országok felfüggesztik támogatásukat. Az El País című spanyol napilapnak adott, szombaton megjelent interjújában a szíriai elnök hangsúlyozta, hogy "mindenekelőtt Törökországot" kell megakadályozni abban, hogy még "több újoncot, terroristát, fegyvert vagy bármilyen más logisztikai támogatást nyújtson ezeknek a terroristáknak". A damaszkuszi vezetés az összes felkelőcsoportot "terroristának" bélyegzi. A szíriai elnök beszélt arról is, hogy csapatai előrenyomulásához "lényeges" az Oroszországtól és Irántól kapott támogatás. "Szükségünk van erre a segítségre (.), mert a terroristákat különféle módon 80 ország támogatja" - hangsúlyozta.