eur:
393.4
usd:
368.08
bux:
66269.8
2024. április 24. szerda György

Menekültáradat: durvul a helyzet Görögországban

Jelentősen emelkedett a török partokról Görögországba tartó menekültek száma az utóbbi napokban, keddtől péntekig több mint 11 ezer migráns érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre - közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR).

A menekültek most már az Égei-tenger délkeleti részén, Antalyától délnyugatra található Kasztelórizon szigetét is célba vették csónakjaikkal. Az alig 250 lakosú sziget jelenleg mintegy ezer menekültről igyekszik gondoskodni. "Az embercsempészek mintha éppen az EU migrációs ügyben tartott csúcsértekezlete alkalmából nyitották volna meg ezt az útvonalat" - kommentálta a fejleményt szombaton a Kathimerini című athéni napilap.

Az UNHCR adatai szerint csütörtökön és pénteken 4600, illetve 4800 menekült érkezett a görög szigetekre, több mint duplája az év eleje óta napi átlagban érkezett 1740 főnek.

Februárban eddig összesen 27 ezer 555 migráns érkezett ezen a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában.

A görög média szerint a menekültáradat ugrásszerű növekedése feltehetően annak tudható be, hogy a török kormány nyomás alá akarja helyezni európai tárgyalópartnereit.

Március elején egy újabb rendkívüli uniós csúcsot terveznek tartani Törökország részvételével, hogy mielőbb kidolgozzanak egy EU-török akciótervet. Ennek eddig ismert részletei szerint Ankara 3 milliárd eurót kapna a szíriai menekültek helyzetének javítására. Cserében Törökországnak fokoznia kellene az égei-tengeri embercsempészek elleni harcot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×