eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az olaszoknak nem tetszik a tervezett osztrák beléptetőkapu

Gyalázatosnak nevezte a Brenner-hágónál levő osztrák-olasz határátkelőnél tervezett beléptetőkapu felállítását Domenico Manzione, az olasz belügyminisztérium migrációs államtitkára, hangsúlyozva, hogy ez migrációs vészhelyzetet teremthet a térségben.

Háromszáz fős élő lánccal tiltakoztak civilek szombaton a Brenner-hágó olasz oldalán a határátkelő ellenőrzésének visszaállítása ellen.

Domenico Manzione, a migrációért felelős olasz belügyi államtitkár úgy fogalmazott, hogy az Ausztria által a Brenner-hágónál tervezett "fal" migránsokkal árasztaná el Olaszországot.

A migráció eddigi balkáni útvonala szárazföldön és tengeren is módosulna az Adriai-tenger irányába, ami kizárólag Itália felé mozdítaná el az emberáradatot. "Fennáll a konkrét veszély, hogy az északkelet-olaszországi határunk északi Lampedusává válik" - mondta Manzione az Il Mattino című nápolyi napilapnak szombaton az Észak-Afrikából érkező migránsok első számú célállomására, a délolasz Lampedusa szigetére utalva.

Hozzátette, hogy Olaszországban eddig három regisztrációs központ (hot spot) nyílt meg, egy Lampedusán, másik kettő pedig Szicíliában. A következő a szintén déli Tarantóban február végén kezdi meg működését. Domenico Manzione szerint nem kizárt, hogy az Ausztria okozta "határválság" miatt egy további regisztrációs központra is szükség lehet az északolasz határtérségben.

Korábban ugyanerről Angelino Alfano olasz belügyminiszter is beszélt. Azt jósolta, hogy az Európába irányuló migráció útvonala újból módosul, ismételten Olaszország irányába, a déli Puglia partjaira és Szlovénián keresztül északkelet-Itáliába, ahol az osztrák határzár miatt a migránsok nem tudnának már semmilyen irányba továbbmenni. A migránsáradatra készülve a római belügyminisztérium a jelenlegi több mint százezer helyen túl további ötvenezer szálláshely biztosításán dolgozik

Bécs döntése szerint péntektől kezdve a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál - a Szlovénia felől érkező migránsok részéről - maximum 80 menedékkérelmet lehet benyújtani. Erről Werner Faymann osztrák kancellár február 12-én tárgyalt Rómában.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök az EU állam-és kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozóján kijelentette: "Ausztria álláspontja érthető, mivel több menekültkérő érkezik oda mint Olaszországba és sokkal kisebb népességű országról van szó. Az osztrák probléma valós, mégsem lehet elképzelni a Brenner-hágó lezárását, amely jelképesen és nem csak jelképesen az európai egység egyik alapköve. Tehát együtt kell megoldást keresni" - mondta.

"A Brenner-hágó határának lezárása pusztító hatással lenne mindazokra, akik évtizedek óta az unión belüli határok eltörléséért küzdöttek" - jelentette ki korábban Karl Zeller, a Dél-Tiroli Néppárt olasz szenátora, hangsúlyozva, hogy a Brenner-hágónál nincsen migránsnyomás. Hozzátette: "Ha Ausztria lezárja határait Magyarország és Szlovénia felé, meggyőződésem, hogy az olasz kormány nem fog habozni és szintén lezárja a Szlovéniával közös határát".

René Pollitzer, Ausztria olaszországi nagykövete úgy nyilatkozott, hogy "egyelőre nem változik semmi az olaszországi határszakaszokon, főleg a Brenner-hágónál nem, amely Ausztria számára is kiemelten jelentős".

A Corriere della Sera című olasz napilap értesülései szerint az osztrák fél áprilistól nemcsak a Brenner-hágónál levő határátkelőnél, hanem a szintén Trentino-Alto Adige tartományban található Passo Resia és Prato alla Drava (San Candido) határpontnál is beléptető kapukat létesíthet, valamint Tarvisiónál Friuli-Venezia Giulia tartományban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×