Juncker: "Tisztességes megállapodás született"

InfoRádió / MTI
2016. február 20. 07:40
Az Európai Unió alapelveit tiszteletben tartó, minden fél számára tisztességes megállapodás született a brit reformigényekről - közölte az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker megjegyezte: szó sincs arról, hogy a megállapodás értelmében Londonnak vétójoga lesz az euróövezeti döntésekben. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint az egyezség megerősíti Nagy-Britannia különleges státusát az Európai Unióban, megoldást jelent a londoni kormány követeléseire és nem sérti a közösség alapértékeit. Francois Hollande francia államfő úgy vélte: a Londonnak tett engedmények az Európai Unió részéről nem jelentenek kivételezést, és nem sértik az uniós szabályokat. 

Tisztességes az egyezmény a német kancellár szerint is. Angela Merkel kijelentette: az elfogadott dokumentum világossá teszi, hogy Nagy-Britanniára nem vonatkozik az Európai Uniós-integráció mind szorosabbra vonásának kötelezettsége. Orbán Viktor magyar miniszterelnök közölte: a megállapodás megerősíti az Európai Uniót. Kitért arra is: az uniós állam- és kormányfők kimondták, hogy Európa külső határait meg kell védeni, a migránsok tömegét meg kell állítani és a schengeni megállapodást teljes körűen mindenkinek be kell tartania.