Vitáztak az elnökjelölt-aspiránsok

InfoRádió / MTI
2016. február 19. 09:36
Az amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok Nevadában, a republikánus pártiak pedig Dél-Karolinában vitáztak csütörtök este országos tévéadásban. Hillary Clinton volt külügyminisztert Nevadában kipfujolták, Donald Trump New York-i üzletember a CNN által szervezett vitában módosított néhány korábbi álláspontján.

A republikánusok szombaton előválasztást tartanak Dél-Karolinában; a demokraták pedig Nevadában voksolnak, de ott nem előválasztás, hanem jelölőgyűlés lesz. A tévévitákat a szombati megméretés jegyében tartották meg. Dél-Karolinában John Kasich ohiói kormányzó, Jeb Bush és Donald Trump volt a vendég, a nevadai rendezvényen pedig Hillary Clinton és Bernie Sanders vermonti szenátor.

A republikánusok csütörtöki szereplését kevés vita jellemezte, összecsapások nélkül. Igaz, nem egyszerre voltak jelen a pódiumon, hanem egymás után beszélgetett velük a műsorvezető, illetve tettek fel nekik kérdéseket a közönség soraiból. Kasich optimistán vázolta fel terveit, elsősorban az egészségbiztosításról, amelyet átalakítana, de az Obama-féle reform egyes elemeit megtartaná. Jeb Bush részletes gazdasági és külpolitikai elképzelésekkel rukkolt elő, és meglepően sokat beszélt személyes életéről: édesapja iránti csodálatáról, hitbéli meggyőződéséről (protestáns hitről áttért katolikusra), s viszonylag hosszan beszélt jelenlévő felesége, a mexikói születésű Columba asszony iránti szerelméről.

Politikusabban fogalmazott, jóval visszafogottabb stílusban beszélgetett ezúttal Donald Trump: nem volt hajlandó megismételni korábbi kijelentését, miszerint George W. Bush volt elnök hazugsággal vitte bele Amerikát az iraki háborúba, sőt, sejtetni engedte, hogy elnökként a politikailag korrekt beszédre is képes volna. "Képes vagyok politikailag sokkal korrektebb lenni, mint bárki más, akivel interjút készített" - mondta Anderson Cooper moderátornak. A vitát a CNN szervezte a három republikánus elnökjelölt-aspiránsnak, a másik három republikánus politikus vitáját szerdán tartották.

A nevadai Las Vegasban Hillary Clinton és Bernie Sanders hevesebb szócsatát vívott. Amikor például Clinton azt állította, hogy Sanders "nem is volt demokrata párti", a közönségből sokan pfujolni kezdtek, mire ő hozzátette: "ez az igazság".

Sanders ezúttal tartózkodott a személyeskedéstől, konkrét témákat vetett fel, például az illegális bevándorlók helyzetének rendezését. Magát a női egyenjogúság feltétlen hívének mondta, s megvédte korábbi önjellemzését, miszerint demokratikus szocialistának tartja magát: "Nem Venezuela és nem Kuba lebeg a szemem előtt, hanem olyan országok, mint Dánia, Svédország" - fejtegette. A demokraták vitáját az MSNBC szervezte meg.