Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszország kérésére összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zárt ajtók mögött ülésezik közép-európai idő szerint péntek este 9 órától az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amely Oroszország kérésére a szíriai konfliktusról tanácskozik majd - derült ki az orosz külügyminisztérium közleményéből.

Moszkva azért kezdeményezte a testület összehívását, mert nyugtalanítja, hogy Törökország szárazföldi katonai műveletet helyezett kilátásba Szíriában.

Oroszország a BT ülésén egy olyan határozatot készül előterjeszteni, amely a Szíria szuverenitását veszélyeztető akciók abbahagyására szólít fel - hangsúlyozta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a tárca honlapján megjelent közleményben.

Francois Hollande francia elnök pénteken azt mondta, hogy fennáll a háború veszélye Oroszország és Törökország között utóbbi szíriai beavatkozása esetén.

Hollande a France Inter francia közszolgálati rádiónak nyilatkozva beszélt arról, hogy Törökország érintett a szíriai konfliktusban, és a közel-keleti országban Moszkva és Ankara akár háborúba is keveredhet egymással. "Pillanatnyilag ezért van szükség a Biztonsági Tanács összehívására" - hangsúlyozta a francia elnök.

Oroszország már a hét elején aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a török légierő csapásokat mér a kurdok szíriai állásaira. Az orosz külügyminisztérium hétfőn hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell vinni ezt az ügyet, és a testületnek kell megvizsgálnia Ankara politikáját, amely a Közel-Keleten és másutt is fenyegeti a békét és biztonságot.