eur:
394.38
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kicsapják a migránsokat a calais-i tábor felszámolásra váró részéből

Jövő keddig el kell hagyniuk a migránsoknak az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részét - olvasható a Pas-de-Calais megyei prefektúra pénteken megjelent kitelepítési rendeletében.

A közlemény szerint a hatóságok jövő szerdán megkezdik a tábor fokozatos felszámolását annak ellenére, hogy nyolc humanitárius szervezet a múlt héten bejelentett terv elhalasztását kérte a kormánytól.

A segítők szerint a "dzsungel" felének megszüntetése csak növelni fogja a feszültséget és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak arra, hogy megpróbáljanak törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter levelet küldött a szervezeteknek, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kitelepítést mindenképpen végre kell hajtani, de "fokozatosan, az embereket tiszteletben tartva".

Francois Hollande államfő egy péntek esti rádióinterjúban azt mondta: a hatóságok célja az, hogy a lehető legkevesebben maradjanak a táborban.

"Továbbra is azon dolgozunk, hogy az embereket méltó körülmények között helyezzük el" - fogalmazott a köztársasági elnök.

Fabienne Buccio prefektus múlt pénteken jelentette be, hogy újabb ezer embert telepítenek ki a dzsungelnek nevezett tábor azon részéről, amelyet a hatóságok végleg fel akarnak számolni.

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 lakókonténert, ahol 1500 embernek tudnak szállást biztosítani, de eddig csak a konténerek fele telt meg. A hatóságok ide akarják beterelni a migránsokat vagy pedig az ország távolabbi részein található befogadóközpontokban ajánlanak fel nekik szállást.

A belügyminisztérium számításai szerint a dzsungelben még több mint 3 ezren élnek, közülük 800-1000-en a felszámolásra váró részen, a segélyszervezetek szerint viszont legalább 2 ezren vannak még a déli oldalon.

Októberben legalább 6 ezren torlódtak össze a táborban, azóta viszont 2600 embert - akik lemondtak a Nagy-Britanniába való átjutásról és Franciaországban nyújtottak be menedékkérelmet - országszerte 78 befogadóközpontban helyeztek el a hatóságok.

A nyomortelepre emlékeztető hatalmas tábor 2015 tavaszán alakult ki, amikor is Natacha Bouchardnak, Calais jobboldali polgármesterének a kezdeményezésére a hatóságok felszámolták a városon belüli kisebb táborhelyeket, és önkéntesek segítségével egy újonnan megnyílt befogadóközpont körüli volt szeméttelepre terelték az embereket, azt ígérve, hogy ott megtűrik a sátrakat.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×