eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Közepesre értékeli Angela Merkel munkáját a legnagyobb német lap

Közepesre értékelte a német kancellár menekültügyi tevékenységét a legnagyobb példányszámú német lap, a Bild a csütörtökön kezdődő uniós csúcs alkalmából készített összeállításában.

Angela Merkel a tagállami vezetők tanácskozásáról több nyilatkozatában és beszédében kiemelte, hogy Brüsszelben "köztes mérleget" készítenek az európai menekültválság kezeléséről. Ennek nyomán a Bild a kancellár tevékenységének eredményeit helyzete mérlegre. Nyolc "tantárgyból" vizsgáztatták Merkelt; egyben értékelték jelesre, kettőben elégtelenre Angela Merkel teljesítményét. Mindent egybevetve a lap közepes bizonyítványt állított ki.

A kancellár a Bild vizsgáján elégtelent kapott, amiért továbbra is erős a menekülthullám. Az idén szerdáig 136 546 ember érkezését regisztrálták a menedékkérők tartományok közötti elosztását szolgáló rendszerbe (EASY), ami azt jelenti, hogy ugyan jóval kevesebben érkeznek, mint tavaly decemberben, de nagyjából kétszer annyian, mint a tavaly január-feburári időszakban.

Elégtelent kapott Angela Merkel azért is, mert uniós szinten nem sikerült érvényesítenie válságkezelési elképzeléseit, és "elszigetelt" helyzetbe vezette Németországot. Ugyanakkor a lap a többi tagállamot is megbuktatta, mert a lap szerint az "EU-országok kudarcot vallottak a menekültválságban".

Közepest kapott Angela Merkel a biztonsági helyzetért, amellyel kapcsolatban a Bild hangsúlyozta, hogy a rendőrség vészesen túlterhelt, de nagyobb bűnözési hullámhoz nem vezetett a menedékkérők beáramlása.

Közepesre értékelte a lap a menekültválság költségeinek finanszírozását célzó erőfeszítéseket, ugyanakkor kiemelte, hogy az államháztartásban egyelőre nem keletkezett hiány, és nem volt szükség adóemelésre.

Szintén közepesre értékelte a Bild a menedékkérők regisztrációjának és elhelyezésük összehangolásának javítására, valamint a menekültügyi eljárások gyorsítására irányuló erőfeszítések eredményeit, rámutatva, hogy az elkezdett átalakítások hatásai még nem bontakoztak ki.

Jónak tarja a lap a kancellár belpolitikai tevékenységét, kiemelve, hogy a törvényhozás alig néhány hét alatt nagyobb mértékben szigorította a menekültügyi eljárás és ellátás szabályait, mint a megelőző két évben.

Jónak értékelte a Bild az egészségügyi rendszert érintő változtatásokat is, kiemelve, hogy a rendszer egyelőre megbirkózik azzal a nyomással, amelyet a tavaly az országba érkező több mint egymillió ember jelent.

Angela Merkel csak azért kapott jelest a Bildtől, hogy a közhangulat romlása ellenére még mindig nagy a lakosság segítőkészsége, ami a lap szerint azt jelenti, hogy továbbra is érvényes a kancellár híres mondása, miszerint "megoldjuk az ügyet", vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal.

Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy németországi történetében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×