eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma

Az osztrák belügyminiszter visszaválaszolt Angela Merkel kritikájára

Az osztrák határzár nem látszatmegoldás, hanem kiegészítő és időszakos lépés - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter csütörtökön, reagálva Angela Merkel német kancellár korábbi kritikájára.

Merkel ugyanis egy szerdán megtartott németországi fórumon az osztrák intézkedést látszatmegoldásként jellemezte, és annak kapcsán óvott a nemzeti elszigetelődéstől, továbbá több szolidaritásra figyelmeztetett.

Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: a nemzeti intézkedés azért született, mert jelenleg nincsen együttes európai cselekvés. Egyúttal kijelentette, hogy az osztrák kormány elkötelezett a közös európai megoldás mellett.

"Mindannyian tudjuk, hogy ennek meghatározása időt vesz igénybe, ezért most nemzeti intézkedéseket kell hozni" - mondta a miniszter, aki szerint ha most nem cselekednek, akkor a "nacionalistáknak" engedik át a terepet, és "akkor Európának hamarabb vége lesz, mint azt néhány gondolják". Arról is beszélt, hogy ugyan az Európai Unió az elmúlt hónapokban sok intézkedést hozott, azonban ezek megvalósítása még hiányzik.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a ZDF német televízió csütörtöki műsorában "modortalannak" nevezte az osztrák belügyminisztert. Amennyiben az osztrák kormány arról beszél, hogy nem fogad be több menekültet, azonban ezzel egy időben azzal is érvel, hogy az unió nem működik, az "logikailag briliáns teljesítmény" - fogalmazott az EP német szociáldemokrata elnöke. Mikl-Leitner azt mondta, hogy nem veszi komolyan Schulz szavait.

Az osztrák kormány szerdai bejelentésének értelmében a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál maximum 80 menedékkérelmet lehet majd benyújtani. A menekültek áradata miatt a stájerországi határirányítási rendszer mellett további tizenkét beléptetőpont kiépítését jelentették be.

A kormány döntésének értelmében egyebek között a tiroli Brenner-hágónál alakítanak ki a stájerországihoz hasonló határirányítási rendszert, és a tartomány több határátkelőjénél végeznének majd ellenőrzést. A tiroli rendőrség már elkezdte kidolgozni a határellenőrzéshez szükséges lépéseket.

A döntés tiltakozáshullámot indított el Tirolban. A hétvégén a határ osztrák oldalán élőláncot szerveznek a tiroli Brenner-hágónál tervezett átléptetőrendszer ellen. A szervezők szerint az Európában emelt "fal" a hiányzó közös európai politika egyik jele, és ez ellen kívánnak tiltakozni. A döntés ellen osztrák és dél-tiroli írók is aláírásgyűjtésbe kezdtek. A kezdeményezők szerint a szabad átjárás a Brenner-hágónál "a békés és közös Európa" jelképe.

Az osztrák lakosságban egyre nagyobb a bizonytalanság a menekülthelyzettel kapcsolatban. Ezt növelhette a belügyminiszter egy korábbi parlamenti felszólalása is, amelyben arról beszélt, hogy az Ausztriában számon tartott 260 szélsőséges 40 százalékának van menekültstátusa az országban.

Ausztria felfegyverkezik, egyre többen vásárolnak fegyvert - olvasható az oe24 osztrák hírportálon. A lap által megkérdezett bécsi pszichiáter elmondta: a menekültválság kirobbanása előtt évente öt fegyvertartáshoz szükséges pszichológiai alkalmassági vizsgálatot végzett, azonban most ötvenet egy hónapban.

Február elsején Ausztriában 270 ezer embernek volt fegyvere, és csaknem egymillió fegyvert regisztráltak. Az illetékesek azzal számolnak, hogy csaknem ugyanennyi be nem jelentett fegyvert tartanak még otthon. A lap információi szerint leginkább Alsó-Ausztria tartomány lakosai szereznek be fegyvert, és csaknem negyedmillió fegyvert tartanak otthon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×