eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Los Angeles a harmadik olimpiáért hajt

A Los Angeles-i létesítmények 97 százaléka már áll, vagy magánbefektetők által már elkészültek a terveik - derült ki szerdán a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére kandidáló város pályázatának ismertetéséből.

A pályázat fontos részét képezi az Inglewoodban épülő új amerikaifutball-stadion, amelynek tulajdonosával a szervezők szeretnének közösen dolgozni azon, hogy az új létesítményt használni tudják az ötkarikás játékokon.

"A legdrágább és fejlett technológiájú stadion kulcskérdés a terveink megvalósításában" - mondta Casey Wasserman, a pályázatot vezető bizottság elnöke.

A Los Angeles-i tervekben négy klaszter szerepel: a belváros, a San Fernando-völgy, a nyugati part és a South Bay.

A felújított Los Angeles Coliseum adna otthont az atlétikai versenyeknek, illetve a nyitó- és záróünnepségnek, az úszó- és műugró versenyeket a Los Angeles Football Club 2018-ban elkészülő, 22 ezer férőhelyes stadionjában kialakított ideiglenes medencében tartanák, a tornaversenyeket pedig a Forumban, Inglewoodban.

A belvárosi helyszínek közül a súlyemelés a Microsoft Theaterben, a tollaslabda és a tekvondó a Galen Centerben, míg az ökölvívás, a vívás, a kézilabda, a cselgáncs, az asztalitenisz és a birkózás a Convention Centerben kapna helyet.

A San Fernando-völgyben a Sepulveda Basin Recreation Area adna otthon a szlalomkajak versenyeknek, míg ideiglenes létesítményekben kapnának helyet a lovas versenyek, az öttusa és a sportlövészet versenyei.

A parti klaszterben a röplabda, a vízilabda és a gyeplabda viadalokat ideiglenes helyszínen rendeznék, a strandröplabdát, a triatlont és a nyíltvízi úszást pedig a Santa Monica Beach látná vendégül.

A South Bay klaszterben kerülne sor a tenisz, rögbi, a kerékpár, illetve a BMX viadalaira. A golfnak a Griffith Park, a labdarúgásnak pedig Pasadenában a Rose Bowl stadion, a kajak-kenu versenyeknek a Casitas-tó adna otthont, a hegyikerékpáros viadalokat a Santa Monica hegyekben rendeznék.

Az olimpiai falut a Kaliforniai Egyetem kampuszán alakítanák ki, a 16 500 férőhelyet 17 ezerre bővítenék. A szervezők szerint a versenyhelyszínek 90 százaléka félórányi távolságon belül lenne. A médiaközpontnak a Dél-Kaliforniai Egyetem adna otthont.

A pályázat biztosítási tervei kitérnek a Los Angeles-i régióban jellemző földrengésekre is, ez fedezné az esetleges földmozgások miatt az építkezéseknél előforduló késéseket vagy a megnövekedett költségeket.

A Boston visszalépése után kandidáló Los Angeles 64 oldalas pályázatát szerdán nyújtották be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A dokumentumban kifejtették: nem terveznek más fejlesztést azokon túl, melyeket a város az olimpiától függetlenül is meg akart valósítani a következő években, így a közlekedés 300 milliárd dolláros fejlesztését is korábban eltervezték. Ennek részét képezné több vasútvonal meghosszabbítása, illetve a fő reptérhez vezető útvonal modernizálása.

A pályázat vezetői hangsúlyozták, a napenergia felhasználásával ez lehet az első energiatakarékos olimpia az ötkarikás játékok történelmében.

Los Angelesben eddig két alkalommal, 1932-ben és 1984-ben rendeztek olimpiát. Az 1984-es helyszínek közül öt kapna ezúttal is szerepet, köztük a Coliseum, a Rose Bowl és a Pauley Pavilion.

Az ötkarikás játékokra 2024. július 19. és augusztus 4. között kerülne sor Los Angelesben , míg a paralimpiát augusztus 21. és szeptember 1. között rendeznék.

Budapest a szerda éjféli határidő előtt, már kedden beadta első pályázati anyagát.

A 2024-es olimpiára Budapest és Los Angeles mellett Róma és Párizs pályázik, a győztest 2017 szeptemberében, Limában hirdeti ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×