eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma

A félelem uralja Ausztria migránspolitikáját az olasz kormányfő szerint

A migrációról zajló osztrák politikai vitát a félelem és a veszélyérzet uralja, de a probléma nem csak Ausztriát érinti - kommentálta Matteo Renzi olasz kormányfő szerdán az osztrák határok szigorításáról szóló bécsi bejelentést, amely szerint az osztrák-olasz határon is beléptető pontokat létesítenek.

Matteo Renzi az olasz parlament felsőházában - ahol a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozó témáiról beszélt - kijelentette: "megértjük a nehézségeket, de a Brenner-hágón való átkelést nem lehet egy sima alagútként kezelni (...) évszázados háborúk, ellentétek és nehézségek végére tett pontot. Józan észre, türelemre és kitartásra van szükség a keleti határok kérdésének megoldására" .

"A Brenner-hágó határának lezárása pusztító hatással lenne mindazokra, akik évtizedek óta az unión belüli határok eltörléséért küzdöttek" - jelentette ki Karl Zeller a Dél-Tiroli Néppárt (Svp) olasz szenátora hangsúlyozva, hogy a Brenner-hágónál nincsen migránsnyomás. Hozzátette: "Ha Ausztria lezárja határait Magyarország és Szlovénia felé, az olasz kormány nem fog habozni és szintén lezárja a Szlovéniával közös határát".

Rene Pollitzer Ausztria olaszországi nagykövete úgy nyilatkozott, hogy "egyelőre nem változik semmi az olaszországi határszakaszokon, főleg a Brenner-hágónál nem, amely Ausztria számára is kiemelten jelentős".

A Corriere della Sera olasz napilap értesülései szerint az osztrák fél áprilistól nem csak a Brenner-hágónál levő határátkelőnél, hanem a szintén Trentino-Alto Adige tartományban található Passo Resia és Prato alla Drava (San Candido) határpontnál is beléptető kapukat létesíthet, valamint Tarvisiónál Friuli-Venezia Giulia tartományban. Az újság hangsúlyozta, hogy Bécs nem zárta ki a határkerítések építését sem.

A Corriere Bolzano idegenrendészetének adatait idézte, melyek szerint idén január-februárban Ausztriából Olaszországba 287 "menekült" érkezett, akiknek egyharmadát az olaszok visszafordították, mivel az olasz hatóságok illegális bevándorlóknak minősítették őket. Ezzel egy időben Olaszországból Ausztriába száz migráns lépett át, és ezeknek felét Ausztria visszafordította.

A Corriere azt írta, hogy Trentino-Alto Adigéban és Ausztriában már eddig is létezett "határellenőrzés", ha nem is a határon, hanem ennek térségében: mindkét oldalon olasz-osztrák-német rendőrségi járőrök ellenőrizték az Észak-Olaszországból Ausztrián át Münchenbe tartó vonatokat, leszállítva a migránsokat.

"Megszoktuk a szabad határokat, a szigorítás visszafogja majd az idegenforgalmat"- nyilatkozta Manfred Pinzger Alto Adige szálloda-szövetségének elnöke. Arno Kompatscher az autonóm Bolzano kormányzója bejelentette, hogy felkészültek az osztrák határzárásra: ha a migránsok az észak-olaszországi térségben rekednek, megnyitják előttük a helyi üres kaszárnyákat és más középületeket elszállásolásukra.

A balközép La Repubblica szerint Ausztria az EU-csúcs előtt "szakított" és "szélesítette a migráció ellenes frontot, egyre nagyobb nehézségben hagyva Merkelt és az EU-t".

A jobbközép Il Giornale azt írta: "Ausztria bebetonozza határait és Olaszországra zúdítja a szerencsétleneket (...) arcul csapva az európai szolidaritást".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×