eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bemutatta energiabiztonsági csomagját az Európai Bizottság

Az energiabiztonsági intézkedésekből álló csomagját mutatta be kedden Brüsszelben az Európai Bizottság.

A csomag számos intézkedést határoz meg az unió földgázellátása stabilitásának javítása céljából. Az intézkedések kiterjednek az energiakereslet mérséklésére, az energiatermelés növelésére, beleértve a megújuló energiaforrásokat, a jól működő és teljeskörűen integrált belső energiapiac továbbfejlesztésére, valamint több pillérűvé kívánja tenni az energiaforrásokat, az energiaszállítókat és energiaútvonalakat.

A javaslatok az európai energiapiac nagyobb átláthatóságára és így a tagállamok közötti erősebb szolidaritás megteremtésére is irányulnak.

Maros Sefcovic, az EU energiaügyi biztosa szerint az energiaunióra vonatkozó stratégia ígérete az, hogy minden európai polgár számára biztosítja a biztonságos, fenntartható és versenyképes energiát. A csomag az energiaellátás biztonságát állítja középpontba. Az unió energiakereslete csökkentésével és a külső forrásokból táplálkozó energiaellátás jobb kezelése fokozni fogja Európa energiapiacának stabilitását.

Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős EU-biztos szerint nem fordulhat elő a 2006-os és 2009-es földgázválsághoz hasonló eset, amelyek során több millióan maradtak fűtés nélkül. Európa határain tapasztalható politikai feszültségek arra emlékeztetnek, hogy ez a probléma nem fog magától megoldódni - fogalmazott a biztos, aki szerint a javaslat arról szól, hogy a tagállamok közösen megvédik a legkiszolgáltatottabbakat.

A földgázellátás biztonságáról szóló rendelettervezet átláthatóbbá kívánja tenni az uniós földgázpiacot és az ellátás biztonságát szavatolni hivatott intézkedések kidolgozásakor a nemzeti megközelítés helyett a regionális megközelítést szorgalmazza.

A javaslat bevezeti a tagállamok közötti szolidaritás elvét is annak érdekében, hogy az ellátást, amennyiben komoly válság miatt veszélybe kerülne, biztosítani lehessen a háztartások és az olyan alapvető szociális szolgáltatások számára, mint az egészségügy.

A határozat szerint az uniónak biztosítania kell, hogy a földgázellátás biztonsága szempontjából jelentős harmadik államokkal kötött államközi megállapodások átláthatóbbak legyenek, és maradéktalanul megfeleljenek az uniós jogszabályoknak. Ezt a célt szolgálja a bizottság által elvégzendő előzetes összeegyeztethetőségi ellenőrzés bevezetése is. Ez az előzetes értékelés tenné lehetővé a versenyszabályokkal és a belső energiapiacra vonatkozó jogszabályokkal való összeegyeztethetőségnek az ellenőrzését. A tagállamoknak a megállapodások aláírása előtt teljes mértékben figyelembe kell majd venniük a bizottság véleményét.

A cseppfolyósított földgázra (LNG-re) és a földgáztárolásra vonatkozó stratégiája valamennyi tagállam számára hozzáférhetőbbé kívánja tenni az LNG-t mint alternatív földgázforrást. E stratégia központi elemei a stratégiai infrastruktúra kiépítése a belső energiapiac teljessé tétele érdekében, valamint azon projektek meghatározása, amelyek révén véget lehet vetni egyes tagállamok egyetlen forrástól való függésének.

A javaslatban szereplő fűtési és hűtési stratégia az épületek és ipari létesítmények széntelenítése előtt tornyosuló akadályok felszámolására összpontosít. Azt is hangsúlyozza, hogy az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások felhasználása hatással lesz az energiabiztonságra.

A bemutatott javaslattal az Európai Bizottság arra kéri az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy az abban foglaltakat tegyék mihamarabb jogszabályokká annak érdekében, hogy megerősödjön Európa ellenálló képessége az energiaellátás esetleges zavaraival szemben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×