eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Németország félmilliárd euró hitelt nyújt Iraknak

Németország 500 millió euró hitelt nyújt a kőolaj világpiaci árának zuhanását megszenvedő Iraknak - jelentette be a német és az iraki kormányfő csütörtökön Berlinben.

Angela Merkel német kancellár és Haider al-Abádi iraki miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján mindkét politikus kiemelte, hogy az iraki államháztartás bevételeinek 90 százaléka az olajiparból származik, a kőolaj ára pedig a két évvel ezelőttinek a 15 százalékát teszi ki, ami komoly pénzügyi nehézségeket idézett elő.

Ugyanakkor a válság lehetőség is, alkalmat ad az iraki gazdaság diverzifikálására, újabb ágazatok fejlesztésére az olajkitermeléstől való függés enyhítésére - emelte ki Haider al-Abádi.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Németország nemcsak hitelt nyújt, hanem sok egyéb módon is támogatja gazdaságilag Irakot, így egyebek között tervezik a napokban Londonban tartott adományozói konferencián bejelentett, szíriai menekülteket célzó munkahelyteremtő program kiterjesztését az országra.

A segítségnyújtás második eleme a közreműködés a biztonság erősítésében és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcban. Ezt szolgálja a kurd autonóm régió fegyveres alakulatainak (pesmergák) kiképzéséhez és felszerelésük fejlesztéséhez adott támogatás, valamint német szakemberek részvétele az IÁ-tól visszafoglalt területeken folyatott aknamentesítésben.

A harmadik elem az Európai Unió területére menekülteket eljuttatni igyekvő embercsempészek által terjesztett hamis információk, a széles körű "dezinformáció" elleni fellépés ismeretterjesztéssel, egyebek között a tanulási, képzési célú legális bevándorlás lehetőségekről szóló felvilágosítással - fejtett ki a német kancellár.

A menekülthullámmal összefüggésben Haider al-Abádi hangsúlyozta: "egy ország sem szeretné elveszíteni középrétegeit", így Irak sem.

Az IÁ elleni küzdelemről szólva kiemelte, hogy az ország északi részén fekvő Moszul felszabadításáért vívandó küzdelem lesz az IÁ elleni harc "utolsó fejezete".

Angela Merkel és Haider al-Abádi kiállt Irak egysége mellett. Az iraki kormányfő hangsúlyozta, hogy a kurd régiónak szüksége van Irakra, és az ország nem lehet teljes a kurd területek és lakosságuk nélkül, amelyre egész Irak büszke. Angela Merkel rámutatott, hogy a pesmergák támogatása Németország számára mindig is az egységes Irakban élő kurd közösség támogatását jelentette.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×