eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az Interpollal is körözteti Oroszország Hodorkovszkijt

Az Interpol révén is körözteti Oroszország Hodorkovszkij üzletembert és egykori olajmágnást a szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterének meggyilkolása ügyében - közölték orosz biztonsági források csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az ügyet vizsgáló orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) még tavaly decemberben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Hodorkovszkij ellen. Most csupán azt történt, hogy az üzletembert a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezetén keresztül is is köröztetik.

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság tavaly december 11-én vádat emelt az egykori Jukosz olajkonszern alapítója ellen legalább két gyilkosság szervezésében való részvétel címén, miután a volt olajmágnás aznap nem jelent meg az egyik moszkvai bíróság idézésére.

A hatóságok egy 1998-ban történt gyilkosság, a szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterének (itt volt abban az időben a Jukosz székhelye), Vlagyimir Petuhovnak a megölése, illetve annak kísérője, Vjacseszlav Kokoskin elleni gyilkossági kísérlet, továbbá az East Petroleum Handelsgas GmbH ügyvezetője, Jevgenyij Ribin elleni 1999-es merénylet ügyében akarták meghallgatni Hodorkovszkijt. Ez utóbbi merényletben lelőtték Ribin egyik testőrét, és megsebesítették két kísérőjét.

A nyomozó bizottság szerint Hodorkovszkij megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy önös érdekből megrendelte a Jukosszal szemben adóelkerülés és más, törvénysértő tevékenységgel okozott károk miatt jogos követelésekkel előálló személyek meggyilkolását.

Hodorkovszkij tagadja ezeket a vádakat, és politikai leszámolásnak tekinti az ellene folyó eljárást.

A nyeftyejuganszki polgármester megölése és több más gyilkosság ügyében 2007-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az olajvállalat egykori biztonsági vezetőjét, Alekszej Picsugint, és további négy személyt is elítéltek. Az ügyet az orosz hatóságok egyszer már lezárták, ám idén júniusban váratlanul újranyitották.

Hodorkovszkij, aki valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután ellentétbe került Vlagyimir Putyin elnökkel és 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás miatt elítélték. A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban az orosz elnök kegyelemben részesítette, s ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott. Száműzetésében azonban továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×