eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Európa demokratizálására alapított mozgalmat Varufakisz

Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, aki tavaly tárcavezetőként megpróbált ellenállni annak, hogy a nemzetközi hitelezők Németország támogatásával pénzügyi megszorító politikát kényszerítsenek Görögországra, az Európai Unió "demokratizálására" és átláthatóbbá tételére hivatott mozgalmat alapított kedd este Berlinben.

A korábbi miniszter a baloldali politikai aktivitásáról és a Kelet-Németország vér nélküli rendszerváltoztatásában betöltött szerepéről ismert Volksbühne színházban hirdette meg a mozgalmat, amelynek a Demokrácia Európában Mozgalom 2025 (Diem25) nevet adta.

"Pontosan azért választottuk helyszínül Berlint, mert európai törekvéseinkben progresszív irányban semmi nem változhat Németország teljes részvétele nélkül" - mondta Varufakisz sajtótájékoztatóján a zsúfolásig megtelt előadóteremben.

Mostani szavai éles ellentétben állnak azzal a hozzáállással, amelyet a Görögországnak nyújtandó újabb pénzügyi segélycsomagról tavaly öt hónapon át folyó, kimerítő tárgyalásokon tanúsított - írta a Reuters hírügynökség. Akkor harciasságával elidegenítette magától az eurózóna több más pénzügyminiszterét, legélesebb szóváltásai német kollégájával, Wolfgang Scha:ubléval voltak.

A magát "különutas marxistának" valló Varufakisz feldühítette a németeket, amikor a segélycsomagot a versailles-i békeszerződéshez hasonlította, amely embernyomorító jóvátételre kényszerítette Németországot, és ezzel elősegítette Adolf Hitler hatalomra jutását.

Varufakisz tavaly júliusban mondott le a pénzügyminiszteri posztról, miután nem volt hajlandó elfogadni a Görögországnak nyújtandó harmadik segélycsomag további súlyos megszorításokat jelentő feltételeit.

Mozgalomindító sajtóértekezletén is párhuzamot vont a jelenlegi és a 80-100 évvel ezelőtti európai események között, azt mondta, hogy a kontinens egy ördögi körbe került "tekintélyelvű technokrata" vezetőivel és rossz politikájukkal. Bírálta az EU mind a 28 tagországát amiatt, hogy "látványos kudarcot vallottak a menekültválság humanitárius kezelésében, ami alól esetleg csak Angela Merkel (német kancellár) kivétel". A háborúk és a nyomor elől menekülő százezrekkel szemben nem az a megoldás, hogy "falakat vagy koncentrációs táborokat építünk". "A szögesdrót és a falak csak növelik a biztonságérzet hiányát" - jelentette ki.

Varufakisz szerint erősíteni kell az európai integrációt, de közben minden tagországnak szuverénnek kell lennie. Mindazonáltal nem tett semmiféle javaslatot a követendő politikára vonatkozóan, és egyértelművé tette, hogy új mozgalma csupán egy eszmecserefórum lesz. Arról sem beszélt, hogy a mozgalmat esetleg valamikor párttá akarja-e alakítani, és hogy akar-e vele indulni választásokon.

Kiáltványa szerint a Diem25 célja "véget vetni az átláthatatlan politikai döntések rendszerének, amely akadályozza az európaiakat abban, hogy demokratikus kontrollt gyakoroljanak pénzügyeik, munkakörülményeik és környezetük felett". A mozgalom célul tűzte ki, hogy 2025-re teremtsenek meg egy teljesen demokratikus, jól működő Európát, amely nyitott minden liberális demokratára, szociáldemokratára, radikálisra és zöldre".

A Diem25 elavultnak tekinti az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában, amikor is "nemzeti pártok instabil szövetségeket" alkotnak benne. A mozgalom szeretné, ha megalakulna egy európai alkotmányozó gyűlés, amely a már említett 2025-ös évre kidolgozna egy olyan "demokratikus alkotmányt, amely helyettesít minden más érvényes uniós szerződést".

Terveit Varufakisz mindazonáltal "teljesen utópisztikusnak" nevezte, amelyeknek jó esélyük van arra, hogy elbukjanak, de amelyeknek egyelőre nincs alternatívájuk.

A mozgalomnak - honlapja kedd délutáni állapota szerint - mintegy 2400 támogatója van.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×