Nem a migránsok miatt történt a kézigránátos támadás

InfoRádió / MTI
2016. február 9. 21:29
Nem idegenellenesség áll a hátterében annak a kézigránátos támadásnak, amelyet egy menekültszállás ellen követtek el a németországi Baden-Württemberg tartományban január végén - közölték kedden az esetet vizsgáló hatóságok.

A konstanzi ügyészség és a tuttlingeni rendőrkapitányság közös közleménye szerint a Villingen-Schwenningen menedékkérőket befogadó állomása ellen január 29-én elkövetett támadással összefüggésben őrizetbe vettek négy gyanúsítottat.

A 22 és 37 év közötti, "többnyire kelet-európai bevándorló hátterű" férfiak közül hármat le is tartóztattak, kézre kerítésükhöz különleges rendőri egységeket is bevetettek.

A hatóságok a nyomozás érdekeire tekintettel nem közöltek részleteket a kézigránátos támadás hátteréről és a gyanúsítottak indítékairól, de azt kiemelték, hogy a környéken tevékenykedő biztonsági szolgálatok közötti konfliktusok vezethettek a cselekményhez, arra utaló jeleket pedig nem találtak, hogy bármi szerepe lett volna az idegenellenességnek.

A villingen-schwenningeni menekültszállásra hajított kézigránát az intézmény udvarán ért földet, a biztonsági őrök konténere mellett. Õk is vették észre a robbanószerkezetet, amely nem lépett működésbe. Az őrök riasztották a rendőrséget, és a gránátot végül tűzszerészek ellenőrzött robbantással megsemmisítették.

Az ügy nagy feltűnést keltett, mert ugyan gyakran történnek különböző atrocitások menedékkérőket befogadó intézmények ellen, de harci eszköz bevetésére korában nem volt példa.