eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mélyponton a szlovén kormány népszerűsége

A Miro Cerar vezette szlovén kormánykoalíciót a választók mindössze 18 százaléka támogatja, 56 százalékuk pedig elégtelenre értékelte tevékenységét - derült ki a ljubljanai Delo című napilap által végzett közvélemény-kutatás kedden közzétett adataiból.

A lap megállapítja, hogy a kormány népszerűsége hónapok óta csökken, és ez korábban a kormánykoalíció végét jelentette volna. A Delo ugyanakkor úgy véli: Cerar malmára hajtja a vizet, hogy hárompárti kormánykoalíciójának biztos többsége van a szlovén országgyűlésben, továbbá a közvélemény - annak ellenére, hogy nem elégedett a kormány politikájával -, nem szeretne előrehozott választásokat és politikai instabilitást.

A lap szerint a 17 hónapja kormányon lévő Cerarnak nagyon nehéz lesz visszaszereznie az állampolgárok bizalmát, amely a mandátuma elején nagyon kedvező volt, miután azt ígérte, hogy erkölcsi minimumot fog meghatározni a politikában és stabilitást teremt.

Ezt azonban nem sikerült teljes egészében véghezvinnie - írja a Delo.

A közvélemény-kutatás szerint a jelentős népszerűség-vesztés a kormány két miniszterének, Karl Erjavec külügyminiszternek és Dusan Mramor pénzügyminiszternek is betudható.

Karl Erjavec külügyminiszter, Miro Cerar kormányának második legerősebb koalíciós partnere, a nyugdíjas párt (DESUS) elnöke ellen bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék, amelyet hamarosan napirendre tűz a ljubljanai törvényhozás.

Dusan Mramor pénzügyminiszter pedig az év elején keveredett botrányba. A sajtó kiderítette, hogy korábban a közgazdasági egyetem dékánjaként ügyeleti díjat vezetett be az egyetemen, és ő maga is 40 ezer euró ügyeleti pénzt vett fel a fizetésén felül. Mramor visszafizette a pénzt, és a közvélemény nyomására lemondását is benyújtotta a kormányfőnek, Cerar azonban ezt nem fogadta el.

Az ügyészség vizsgálja, hogy törvényes-e az ügyeleti díj bevezetése, amelyet később más ljubljanai egyetemek is átvettek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×