Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Bonyolult ügy" a Libanonban eltűnt csehek esete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megérkezett Prágába csütörtökön délután az az öt cseh állampolgár, aki tavaly júliusban tűnt el Libanonban. Mindnyájan jó vannak, és most orvosi vizsgálatoknak vetik alá őket - közölte a cseh külügyminisztérium.

A tárca a hét elején jelentette be, hogy az öt eltűnt kiszabadult.

A hazaérkezettek újságírókkal nem találkoztak. A cseh média úgy tudja, hogy a zavaros eset hátterében nem egyszerű emberrablás, hanem bonyolultabb ügy áll.

Röviddel azután ugyanis, hogy a cseh kormány különgépe Bejrútban felszállt, Prágában szabadon engedték a libanoni al-Fajadot, akit két társával együtt a cseh hatóságok korábban Washington kérésére őrizetbe vettek, mert az Egyesült Államok terroristának tartja őket, és kiadatásukat kérte a csehektől. Robert Pelikán igazságügyi miniszter a kiadatást elutasította. Az Egyesült Államok prágai nagykövetsége azonnal nyilatkozatban tiltakozott a cseh döntés ellen.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök, aki Londonban részt vett a Szíria-konferencián, újságíróknak nyilatkozva visszautasította azt a vádat, hogy Csehország az ügyben hagyta magát megzsarolni.

"Ezt visszautasítom. A cseh kormány úgy járt el, ahogy egy ilyen ügyben minden komoly és felelősségteljes kormány tette volna" - szögezte le Sobotka. Arra a kérdésre, hogy Prága az ügyben egyeztetett-e Washingtonnal, a kormányfő nem válaszolt.

Bár hivatalosan semmit sem közöltek, Martin Stropnicky védelmi miniszter egy csütörtöki interjúban nem tagadta, hogy a csehek kiszabadítása valóban egy "csereüzlet" következménye. Részleteket azonban ő sem árult el.

Az öt cseh állampolgár tavaly július 18-án tűnt el Libanon keleti részén, a szír határ közelében. Egy elhagyott taxiban a libanoni rendőrség megtalálta útleveleiket, bankkártyáikat és videokameráikat.

A libanoni és a prágai sajtó szerint a csehek eltűnése összefüggésbe hozható a 2014-ben Prágában őrizetbe vett libanoni al-Fajad esetével. Az eltűnt cseheket ugyanis al-Fajad testvére szállította a Bekaa-völgyben taxival. Az öt eltűnt közül az egyik védőügyvéd volt, aki al-Fajad és két elefántcsontparti társának tavalyi ügyében a libanoni férfit védte, a másik cseh tolmács, ketten újságírók, akik tavaly riportot készítettek az al-Fajad-ügyről, míg az ötödik egy cseh biztonsági szakértő, aki korábban Afganisztánban szolgált.

A Prágában őrizetben tartott al-Fajadot és két társát az Egyesült Államok terrorizmussal vádolja. Washington szerint fegyvereket próbáltak eladni az Egyesült Államok ügynökeinek, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat.

A prágai sajtónak tudomására jutott, hogy a cseheket állítólag elrabló, mindeddig ismeretlen libanoni csoport már tavaly ősszel e-mailt küldött a cseh hatóságoknak, amelyben közölte: ha Prága szabadon engedi al-Fajadot és két társát, a csehek is szabadlábra kerülnek. Hivatalosan egy ilyen üzenet létezését nem erősítették meg, de nem is cáfolták.